Antena 3 CNN Externe Talibanii, față-n față cu americanii, pentru prima dată de la retragerea trupelor din Afganistan

Talibanii, față-n față cu americanii, pentru prima dată de la retragerea trupelor din Afganistan

Oficialii americani anunță că vor avea o întâlnire cu liderii talibanilor. Este prima discuţie la nivel înalt de la retragerea din Afganistan.

Talibanii, față-n față cu americanii, pentru prima dată de la retragerea trupelor din Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    09 Oct 2021   •   13:35

Întâlnirea dintre delegația americană și înalții reprezentanți ai talibanilor va avea loc sâmbătă și duminică, la Doha. La discuții vor participa oficiali din cadrul Departamentului de Stat, de la Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională și ai comunității de informații americane. Din partea talibanilor, vor fi prezenți membrii cabinetului.

Dicuțiile se vor axa pe mai multe subiecte. Printre cele mai importante sunt ieșirea în siguranță din Afganistan a cetățenilor americani și a altor oameni care doresc să facă acest lucru, dar și eliberarea lui Mark Frerichs. Bărbatul a dispărut la începutul anului 2020 și se crede că este sechestrat de insurgenții care au preluat puterea în Afganistan.

O altă prioritate va fi menținerea angajamentului talibanilor de a nu permite ca Afganistanul să devină din nou un focar pentru Al Qaeda sau alte grupuri extremiste. Totodată, americanii vor cere facilitarea accesului ajutorului umanitar. Țara se confruntă cu perspectiva unei crize economice, probabil imposibil de prevenit, au declarat doi oficiali americani, sub protecția anonimatului, pentru Reuters.

”Această întâlnire este o continuare a angajamentelor pragmatice cu talibanii pe care le-am derulat, cu privire la chestiuni de interes național vital. Nu are ca scop acordarea recunoașterii sau conferirea legitimității. Rămânem clari că orice legitimitate trebuie câștigată prin acțiunile proprii ale talibanilor”, au subliniat cei doi.

Zalmay Khalilzad, reprezentantul special al SUA care a condus ani buni discuțiile cu grupul insurgenților și a fost o figură cheie în discuțiile de pace, nu va face parte din delegație.

Echipa Statelor Unite va include reprezentantul adjunct special al Departamentului de Stat, Tom West, precum și oficialul umanitar de top al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Sarah Charles.

Ocupația SUA din Afganistan s-a derulat pe parcusul a două decenii și a culminat cu o retragere la foc automat, în august. Au fost evacuați în jur de 124.000 de civili, inclusiv americani, afgani și alții, în timp ce talibanii au preluat conducerea. Totuși, mii de alți afgani, aliați cu SUA, au rămas în urmă, fiind expuși riscului persecuției talibanilor.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close