Antena 3 CNN Externe Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie

Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie

Talibanii au reușit să cucerească, în noaptea de marți spre miercuri, orașul Faizabad din Afganistan, aceasta fiind a noua capitală de provincie unde militanții obțin controlul în mai puțin de o săptămână.

Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    11 Aug 2021   •   10:06

Retragerea trupelor internaționale de la începutul lunii mai au oferit talibanilor ocazia perfectă de a pune stăpânire, cu pași repezi, pe cât mai multe provincii din țară. Armata se luptă de câteva zile cu insurgenții, care fac prăpăd în calea lor.

Noaptea trecută au cucerit  orașul Faizabad din Badakhshan, fiind cea de-a noua capitală de provincie pe care au luat-o sub control.

În ciuda avansării alarmante a talibanilor și a disperării localnicilor care încearcă să fugă pentru a-și salva vieților, SUA și Germania își păstrează poziția de retragere a trupelor speciale, cel puțin până pe data de 31 august. 

Președintele Joe Biden a declarat marți că „nu regretă” decizia de a retrage trupele americane din Afganistan, susținând că afganii trebuie să lupte pentru națiunea lor. 

Forţele talibane controlează acum 65% din teritoriul afgan, ameninţă că vor cuceri 11 capitale de provincie şi încearcă să lipsească Kabulul de sprijinul său tradiţional din partea forţelor naţionale din nord, a declarat un înalt oficial al UE, potrivit Reuters.

Guvernul a retras forţele din districtele rurale greu de apărat pentru a se concentra asupra deţinerii centrelor majore de populaţie, în timp ce oficialii au făcut apel la presiuni asupra Pakistanului vecin pentru a opri întăririle şi aprovizionarea talibanilor care trec peste graniţă.

Pakistanul neagă sprijinirea talibanilor.

Statele Unite au efectuat atacuri aeriene în sprijinul trupelor guvernamentale, dar au declarat că revine forţelor afgane să-şi apere ţara. "Este lupta lor", a declarat luni reporterilor John Kirby, un purtător de cuvânt al Pentagonului.

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani razboi
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close