Antena 3 CNN Externe Talibanii anunță că au preluat controlul în capitala provinciei Panjshir. Liderul rezistenței, Ahmad Massoud, spune că "nu renunță la luptă"

Talibanii anunță că au preluat controlul în capitala provinciei Panjshir. Liderul rezistenței, Ahmad Massoud, spune că "nu renunță la luptă"

Talibanii au anunțat că forțele lor au reușit să intre în Bazarak, capitala provinciei Panjshir, în pofida eforturilor combatanților din Frontul Național de Rezistență.

Talibanii anunță că au preluat controlul în capitala provinciei Panjshir. Liderul rezistenței, Ahmad Massoud, spune că "nu renunță la luptă"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    05 Sep 2021   •   17:46

Vestea privind această evoluție în Panjshir vine la trei săptămâni după ce militanți islamiști au preluat controlul asupra capitalei afgane Kabul, determinând forțele coaliției internaționale să accelereze procesul de evacuare.

Sediul poliției din Bazarak şi districtul adiacent au fost cucerite, iar forțele de opoziție au suferit pierderi substanțiale, fiind luați numeroși prizonieri şi fiind, de asemenea, capturate vehicule şi arme, a declarat Bilal Karimi, un reprezentant talibanilor.

Declarația acestuia a fost însă respinsă de Fahim Dashti, purtător de cuvânt al Frontului Naţional de Rezistenţă (NRF).

''Forțele rezistenței sunt pregătite să continue să se apere împotriva oricărei agresiuni'', a spus Dashti, susținând că ultimele anunțuri făcute de insurgenții islamiști țin de ''mașina de propagandă'' a talibanilor.

La rândul său, liderul NRF, Ahmad Massoud, a anunțat sâmbătă, anterior veștilor referitoare la Bazarak, că luptătorii săi nu vor ceda.

''Nu vom renunța niciodată la lupta pentru Dumnezeu, libertate şi dreptate", a scris Massoud pe pagina sa de Facebook.

Mesajul pare o reacție la informații neconfirmate independent, conform cărora provincia Panjshir ar fi fost capturată şi că liderii Frontului de Național de Rezistență ar fi fugit din țară.

Anterior în cursul zilei de duminică, o organizație umanitară italiană a confirmat că talibanii au avansat în Panjshir pe o distanță de câteva zeci de kilometri.

Invită NRF la negocieri pașnice de pe pagina lui Ahmad Massoud?

Duminică după-amiază, pe contul de Facebook "Ahmad Massoud" (ahmadmassoud1) a fost publicată o declarație în care Frontul Național de Rezistență propune talibanilor "oprirea operațiunilor militare și retragerea forțelor talibane din Panjshir și Andarab".

NRF se angajează, în schimb, să ordone luptătorilor săi să se abțină de la acțiuni militare.

NRF mai spune că este dedicat rezolvării disputelor cu talibanii în acord cu principiile religioase și morale și își exprimă "convingerea că poate negocia pașnic" cu talibanii și celelalte grupuri și miliții care reprezintă poporul afgan.

بِسْمِ ٱللّٰهِ ٱلرَّحْمٰنِ ٱلرَّحِيمِ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى! جبهه مقاومت ملی افغانستان از اکثریت مواد...

Publicată de Ahmad Massoud pe Duminică, 5 septembrie 2021

Foto: Talibani într-o locație neprecizată din Afganistan

×
Subiecte în articol: Panjshir Bazarak Ahmad Massoud talibanii
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close