Antena 3 CNN Externe Talibanii au organizat prima execuție publică de la preluarea puterii în Afganistan

Talibanii au organizat prima execuție publică de la preluarea puterii în Afganistan

Talibanii afgani au organizat, miercuri, prima execuție publică de la preluarea puterii la Kabul, în august anul trecut.

Talibanii au organizat prima execuție publică de la preluarea puterii în Afganistan
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    07 Dec 2022   •   14:12

Persoana executată este un bărbat acuzat că a omorât un alt bărbat, relatează presa internațională.

Condamnatul la moarte a fost identificat drept "Tajmir", din provincia Herat.

În urmă cu cinci ani, acesta ar fi ucis un alt bărbat, "Mustafa", din provincia Farah, după care i-a furat motocicleta și telefonul mobil.

Mulți afgani folosesc un singur nume, notează Associated Press.

Suspectul a fost arestat de forțele de securitate după ce familia victimei l-a acuzat de crimă.

Acuzatul și-ar fi recunoscut faptele, potrivit talibanilor.

Oficiali de la Kabul, prezenți la execuție

Execuția de miercuri a avut loc în provincia Farah din vestul Afganistanului, în fața a sute de localnici și reprezentanți ai regimului.

In știrile inițiale referitoare la acest subiect, agențiile de presă internaționale nu au precizat cum a fost dusă la îndeplinire execuția.

Ulterior, presa internațională a transmis că bărbatul condamnat la moarte a fost împușcat de trei ori de tatăl victimei sale.

La execuția din Farah au fost prezenți inclusiv oficiali de la Kabul, a precizat Zabihullah Mujahid, purtătorul de cuvânt al guvernului taliban.

Decizia execuției a fost luată "cu foarte mare grijă", după confirmarea de către trei instanțe superioare de judecată și de către liderul suprem taliban, mullahul Haibatullah Akhundzada, a precizat oficialul guvernamental.

După ce au preluat puterea în țară, pe fondul rezistenței slabe a forțelor guvernamentale și în contextul retragerii trupelor americane, talibanii afgani au promis inițial un regim moderat și drepturi pentru femei și minorități.

Însă regimul instituit a adus, de fapt, noi restricții, limitând dreptul la educație al femeilor la nivelul clasei a șasea.

De asemenea, talibanii au recurs la biciuiri în public pentru diverse acuzații precum furt, adulter sau fuga de acasă și și-au demonstrat hotărârea de a aplica interpretarea lor asupra Legii Islamice, Sharia, notează Associated Press.

Foto: femei acoperite cu burqa la Kabul. Femeile care se aventurează în exteriorul casei sunt obligate să-și acopere complet capul, cel puțin

×
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close