Antena 3 CNN Externe Talibanii au bombardat cu rachete aeroportul din Kandahar. Zborurile au fost suspendate

Talibanii au bombardat cu rachete aeroportul din Kandahar. Zborurile au fost suspendate

Combatanții talibani au lovit aeroportul din Kandahar cu cel puțin trei rachete în noaptea de sâmbătă spre duminică, anunță presa internațională.

Talibanii au bombardat cu rachete aeroportul din Kandahar. Zborurile au fost suspendate
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    01 Aug 2021   •   12:31

"Aeroportul din Kandahar a fost vizat de noi deoarece inamicul îl folosește drept centru pentru a lansa împotriva noastră lovituri aeriene", a spus purtătorul de cuvânt al talibanilor afgani, Zabiullah Mujahid, cu referire la trupele guvernamentale.

Surse guvernamentale spun că atacul cu rachete a obligat autoritățile să suspende toate zborurile și că pista aeroportului a fost avariată parțial.

Se așteaptă aeroportul să își reia operațiunile în cursul zilei de duminică.

Nu există informații disponibile privind eventuale victime.

Talibanii vor să treacă la nivelul următor: cucerirea orașelor

De câteva săptămâni, talibanii atacă suburbiile Kandaharului, al doilea cel mai populat oraș din Afganistan, stârnind temeri că insurgenții sunt pe punctul de a-l captura.

Atacul asupra a aeroportului vine în paralel cu asediul pe care militanții islamiști îl execută asupra altor două capitale provinciale, Herat, în vestul teritoriului, și Lashkar Gah în sud.

Potrivit presei internaționale, se estimează că talibanii afgani au capturat deja până la jumătate din teritoriul acestui stat, inclusiv punctele vamale de la granițele cu Iran și Pakistan.

Până recent, ofensiva insurgenților a vizat mai ales zonele rurale însă capturarea unui oraș major ar schimba datele problemei.

Un parlamentar local din Kandahar - al doilea cel mai populat oraș afgan - a declarat BBC că orașul este într-un real pericol să cadă în mâinile islamiștilor și că, într-o astfel de eventualitate, alte cinci sau șase provincii vor fi, de asemenea, pierdute.

La Herat, presa internațională notează eforturile lui Ismail Khan, un fost comandant militar care a luptat în anii '80 împotriva forțelor sovietice și care a inițiat o mișcare armată de apărare a orașului.

În Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand din sudul țării, informații la nivelul zilei de sâmbătă arătau că insurgenții au ajuns la 2 kilometri de centrul orașului.

Retragerea coaliției internaționale, speculată prompt de islamiști

Trimisul special al Uniunii Europene în Afganistan, Tomas Niklasson, care crede că talibanii și-au fixat un obiectiv ambițios: reinstituirea Emiratului Islamic.

De asemenea, în contextul retragerii forței internaționale din Afganistan, generalul britanic David Richard a estimat că talibanii vor prelua controlul, ceea ce va duce la o posibilă reînnoire a amenințării teroriste internaționale.

În februarie 2020, în mandatul lui Donald Trump, SUA și forțele aliate au convenit să elaboreze un acord cu talibanii, vizând retragerea trupelor străine combatante.

Președinte actual al SUA, Joe Biden, a anunțat că retragerea se încheie până în septembrie dar presa internațională a remarcat că acest proces a fost accelerat.

Foto: Combatant al forțelor afgane pe un vehicul de luptă în zona liniei de contact cu talibanii, în Kandahar, 19 iulie 2021

×
Subiecte în articol: Kandahar aeroport talibani rachete
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close