Antena 3 CNN Externe Talibanii au interzis folosirea valutei străine în Afganistan

Talibanii au interzis folosirea valutei străine în Afganistan

Talibanii au interzis folosirea valutelor străine în Afganistan. Interdicţia va perturba şi mai mult economia aflată în pragul colapsului.

Talibanii au interzis folosirea valutei străine în Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    03 Noi 2021   •   11:42

„Situaţia economică şi interesele naţionale din ţară impun ca toţi afganii să folosească moneda naţională atunci când au loc tranzacţii. Emiratul Islamic instruieşte toţi cetăţenii să se abţină cu stricteţe de la folosirea valutei străine. Oricine încalcă acest ordin se va confrunta cu acţiuni legale”, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

După ce talibanii au preluat controlul asupra ţării în august, miliarde de dolari din activele Afganistanului au fost îngheţate de Rezerva Federală a SUA şi de băncile centrale din Europa.

Această acţiune a generat o criză acută de capital şi a lovit în plin fragila economie, deja zdruncinată de anii de război. „Considerăm că este esenţial să ne menţinem sancţiunile împotriva talibanilor, dar în acelaşi timp să găsim modalităţi de asistenţă umanitară legitimă pentru poporul afgan”, a declarat adjunctul secretarului Trezoreriei Statelor Unite, Wally Adeyemo.

Talibanii au solicitat de nenumărate ori eliberarea activelor aflate în străinătate deoarece naţiunea se confruntă cu o criză severă de numerar, însă, fără succes, potrivit Mediafax.

Postul de televiziune Tolo News, cu trimitere la surse guvernamentale, a anuțat că Banca Centrală a Afganistanului a emis un ordin de eliberare a transferurilor de peste hotare doar în monedă națională, în scopul păstrării dolarilor americani.

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani dolari SUA
Parteneri
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital
x close