Antena 3 CNN Externe Talibanii afgani anunţă o ofensivă împotriva NATO începând de joi

Talibanii afgani anunţă o ofensivă împotriva NATO începând de joi

Talibanii afgani anunţă o ofensivă împotriva NATO începând de joi
Sursa foto: Foto: topics.time.com
de M.Z.    |    02 Mai 2012   •   17:40

Talibanii au anunţat miercuri că vor lansa începând de joi tradiţionala "ofensivă de primăvară" în tot Afganistanul, împotriva forţelor NATO care susţin Guvernul de la Kabul şi a tuturor aliaţilor lor, informează AFP.

Operaţiunea "Al-Faruk" va viza în primul rând "invadatorii străini, consilierii lor, subcontractanţii şi pe toţi cei care îi ajută din punct de vedere militar şi prin informaţii", au anunţat talibanii pe unul dintre site-urile lor.

Anunţul vine la câteva ore după ce insurgenţii islamişti au ucis şapte persoane, între care şase civili afgani, într-un atac sinucigaş împotriva unei pensiuni care găzduia străini din cadrul ONU, Uniunii Europene şi organizaţiilor guvernamentale, la Kabul.

De asemenea, informaţia a apărut după numai câteva ore de la vizita-surpriză a preşedintelui american, Barack Obama, care a venit la Kabul pentru a promite că sfârşitul războiului este aproape.

În urmă cu două săptămâni, aceiaşi talibani anunţaseră deja începutul "ofensivei de primăvară" lansând şase atacuri sinucigaşe coordonate, pe 15 aprilie, în capitala afgană, care au vizat forţa NATO, ambasade occidentale şi clădiri publice.

Iernile afgane, foarte dure, sunt folosite de insurgenţi pentru a se odihni, dar ofensivele talibanilor, a căror gherilă a câştigat în intensitate şi s-a extins în toată ţara în ultimii ani, sunt reluate la începutul primăverii.

×
Subiecte în articol: talibani NATO ofensiva Afganistan
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close