Antena 3 CNN Externe Talibanii pakistanezi îşi caută un nou lider

Talibanii pakistanezi îşi caută un nou lider

Talibanii pakistanezi îşi caută un nou lider
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
02 Noi 2013   •   12:53
Consiliul central al talibanilor pakistanezi s-a reunit sâmbătă dimineaţa pentru a alege un succesor al lui Hakimullah Mehsud, ucis vineri într-un atac cu un avion american fără pilot, o nominalizare considerată crucială pentru viitorul negocierilor de pace cu Guvernul pakistanez, relatează AFP, conform Mediafax.
Hakimullah Mehsud, în vârstă de aproximativ 30 de ani, promovat lider la grupării Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) după moartea mentorului său Baitullah Mehsud, a fost ucis vineri alături de patru apropiaţi de către un avion fără pilot în apropiere de Miranshah, capitala Waziristanului de Nord, considerat centrul mişcării jihadiste în regiune.
Funeraliile celor cinci bărbaţi au avut loc în aceeaşi seară, în prezenţa comandanţilor şi unor militanţi din cadrul TTP. În noaptea de vineri spre sâmbătă, "shoura" talibanilor - Consiliul suprem al rebeliunii - începea să se reunească într-un loc secret, în zonele tribale, cu scopul de a-l alege pe succesorul lui Mehsud, au declarat surse talibane pentru AFP.
O serie de nume sunt deja evocate pentru preluarea conducerii mişcării, inclusiv ale lui Qari Walayat Mehsud - vărul lui Hakimullah, Asmatullah Shaheen - şeful Consiliului central al talibanilor, Khan Said "Sajna" - actualul număr doi în ierarhia rebeliunii, Azam Tariq - un fost purtător de cuvânt şi mollahul Fazlullah - comandantul care, împreună cu oamenii săi, a preluat controlul asupra Văii Swat în perioada 2007-2009.
"Consiliul central ascultă opiniile tuturor membrilor şi comandanţilor de rang înalt", a declarat pentru AFP un cadru al rebeliunii, cerând protecţia anonimatului. "Alegerea ar putea să dureze, deoarece membrii shourei schimbă în mod constant locul de întâlnire", din cauza temerilor faţă de un nou atac cu avion fără pilot, a adăugat el.
 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close