Antena 3 CNN Externe Talibanii au anunțat că au trimis "sute" de combatanţi spre Valea Panjshir, locul unde se află rezistența anti-talibană

Talibanii au anunțat că au trimis "sute" de combatanţi spre Valea Panjshir, locul unde se află rezistența anti-talibană

Talibanii sunt pe cale să atace și să captureze Valea Panjshir, singurul loc din Afganistan rămas în afara controlului. Valea Panjshir se află la doar la 113 km de Kabul și nu a căzut niciodată nici în mâinile talibanilor.

Talibanii au anunțat că au trimis "sute" de combatanţi spre Valea Panjshir, locul unde se află rezistența anti-talibană
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    23 Aug 2021   •   13:06

Potrivit unor informaţii apărute pe internet, în Valea Panjshir s-au regrupat forţe afgane care se antrenează pentru a le opune rezistenţă.

Mişcarea de rezistenţă împotriva talibanilor a fost denumită Frontul Naţional de Rezistenţă şi este condusă de fostul vicepreşedinte afgan Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud.

Cel din urmă este fiul lui Ahmad Shah Massoud, erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice, care apoi a luptat împotriva talibanilor.

Se vehiculează că zeci de militari afgani au fugit în Valea Panjshir şi au adus cu ei maşini blindate, elicoptere şi arme.

Ahmad Massoud a lansat un apel către afgani să i se alăture în efortul de a organiza o rezistenţă împotriva talibanilor şi a cerut ajutor din partea comunităţii internaţionale.

Ahmad Massoud este fiul lui Ahmad Shah Massoud și opozant al talibanilor.

El este și erou al rezistenţei mujahedinilor împotriva invaziei sovietice. Tatăl său, comandantul Ahmed Shah Massoud, se mai numește și ”Leul din Panjshir”.

În urmă cu 20 de ani, el a fost asasinat de reţeaua teroristă al-Qaida. Mai exact, pe 9 septembrie 2001, cu două zile înainte de atentatele de pe teritoriul american.

Încă de la începutul acestei săptămâni, Ahmad Massoud a făcut apel la mai mulți afgani să i se alăture demersului său de a-i ataca pe talibani.

Totodată, el s-a adresat și „prietenilor libertăţii” din străinătate să-i ajute ţara. 

Valea Panshir, situata la aproximativ trei ore de mers cu masina la nord de Kabul, are o influenta mitica asupra imaginatiei afgane.

Este o fortareata naturala, o vale lunga in forma de lamaie, inconjurata pe trei laturi de creste muntoase inalte de 13.000 de metri, singura intrare fiind un drum ingust intr-un defileu adanc si sinuos dinspre sud, taiat de raul Panshir.

Regiunea este cunoscută, de altfel, pentru puternica rezistență și războiul de gherilă împotriva ocupației sovietice din 1979-1989, conduse de Massoud.

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani rezistenta
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close