Antena 3 CNN Externe Talibanii controlează peste jumătate dintre districtele din Afganistan

Talibanii controlează peste jumătate dintre districtele din Afganistan

Militanţii talibani controlează, în prezent, peste jumătate din cele 300 de districte ale Afganistanului. Guvernul de la Kabul nu mai controlează complet decât circa 110 districte

Talibanii controlează peste jumătate dintre districtele din Afganistan
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    19 Iul 2021   •   09:06

Alte 80 de districte sunt contestate în momentul de faţă de cele două părţi.

Avansul înregistrat de talibani a survenit în mare parte începând din luna mai, când a început oficial retragerea trupelor internaţionale.

Talibanii s-au concentrat în special pe nordul ţării, unde regimul lor din 1996-2001 a înregistrat cea mai puternică rezistenţă, iar recent au progresat şi în fieful lor tradiţional din provincia Kandahar (sud).

Miercurea trecută, potrivit unor legislatori afgani, ei au capturat districtul Spin Boldak, care adăposteşte cel mai important punct de trecere a graniţei între Afganistan şi Pakistan şi reprezintă o importantă zonă de schimburi comerciale.

Şeful talibanilor a reiterat duminică, într-un mesaj cu ocazia Eid al-Adha, că rămâne “hotărât favorabil în favoarea unei reglementări politice” în Afganistan, “în ciuda avansului şi victoriilor militare” înregistrate în ultimele două luni, relatează France Presse.

“În loc să ne bazăm pe străini, trebuie să ne rezolvăm problemele între noi (afganii) şi să ne salvăm patria de criză”, a adăugat Hibatullah Akhundzada în acest mesaj cu ocazia sărbătorii musulmane a Sacrificiului.

Pe fondul unei ofensive totale a insurgenţilor împotriva forţelor afgane, delegaţiile guvernului afgan şi talibanii au reluat sâmbătă la Doha, în Qatar, discuţiile începute în septembrie şi rămase până acum în impas.

“Noi, de partea noastră, suntem hotărâţi să găsim o soluţie prin discuţii, dar tabăra de vizavi continuă să piardă timpul”, a spus Hibatullah Akhundzada.

Delegaţiile guvernului afgan şi talibanii au emis duminică o declaraţie comună, afirmând că se vor reîntâlni şi că au dat instrucţiuni pentru a accelera negocierile de pace, a anunţat postul de televiziune Al Jazeera din Qatar

Statele Unite au parasit aerodromul Bagram la inceputul acestei luni, un sfarsit simbolic al prezentei americane in Afganistan.

Adam Kinzinger,un veteran al Fortelor Aeriene, cu misiuni in Irak si Afganistan, este de parere ca este posibil ca SUA sa fie nevoite sa ocupe din nou baza aeriana in viitor.

„Cred ca este destul de probabil ca va trebui fie – cand ne vom intoarce in Afganistan din cauza, stiti, a amenintarii puternice la adresa noastra sau a aliatilor nostri – sa reocupam Bagramul, fie sa fim nevoiti sa o bombardam daca va exista un fel de misiune aeriana”, a opinat Kinzinger, potrivit The Economist.

Kinzinger a adaugat: „Aveam doar 2.500 de soldati acolo, 5.000 de soldati NATO, iar guvernul afgan tinea 98% din luptele impotriva talibanilor.

Nu este de mirare ca se prabusesc atunci cand SUA spun: ‘Am plecat’. Dar a fost cu adevarat un pret mic de platit pentru a tine sincer la distanta raul inevitabil pe care, din pacate, il vom vedea.”

×
Subiecte în articol: Afganistan talibani conflict
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close