Antena 3 CNN Externe Un tânăr matematician din Ucraina s-a sinucis după ce fost arestat în Rusia. Nu mai suporta ororile din țara sa

Un tânăr matematician din Ucraina s-a sinucis după ce fost arestat în Rusia. Nu mai suporta ororile din țara sa

Un tânăr matematician din Ucraina s-a sinucis după ce a fost arestat în Rusia.

Un tânăr matematician din Ucraina s-a sinucis după ce fost arestat în Rusia. Nu mai suporta ororile din țara sa
de Laura Dinu    |    22 Mar 2022   •   11:09

Konstantin Olmezov încercase de două ori să fugă din țară, dar de fiecare dată a fost reținut de autorități. 

Prima tentativă a fost pe 26 februarie când a stat 15 zile în arest. 

După a doua încercare eșuată a luat decizia de a-și pune capăt zilelor. 

Avocatul său a povestit că tânărul a lăsat un bilet de adio în care își motiva gestul prin faptul că nu mai suporta ororile din țara sa. 

„... Am primit un raport că în această dimineață (20 martie - n.red.) s-a sinucis, lăsând un bilet de adio, unde scria că și-a luat viața pentru că nu a mai suportat ororile din jur. Un talentat și promițător matematician. Konstantin Olmezov", a scris avocatul.

”Mă îndrept spre gol. Dar acest vid îmi este mai drag decât realitatea”

Tânărul a scris un bilet de adio în care a povestit ce l-a condus la acest gest. 

După începerea unei invazii pe scară largă a Ucrainei, matematicianul a încercat să părăsească Rusia, dar a fost reținut într-o stație de autobuz din Moscova și ulterior reținut și arestat preventiv pentru 15 zile într-un caz inventat de „huliganism” pentru ”încălcarea ordinii publice în stație”. „Încercam să ies de aici să îmi apăr țara, să o apăr împotriva celor care voiau să mi-o ia”, a scris matematicianul.

El a adăugat că, pentru el, lipsa de libertate era mai gravă decât moartea.

„Simt durere pentru fiecare bucățică din acest război, dar văd cu ochii mei cine își apără pământul și cine îl acaparează pe al altcuiva. Văd cu ochii mei cine apără dreptul de a fi responsabil pentru propria viață și cine își justifică propria degradare... Mă îndrept spre gol. Dar acest vid îmi este mai drag decât realitatea, unde o parte din oameni s-au întors înapoi în sălbăticie, în timp ce cealaltă contribuie la asta", a scris Olmezov.

Kostiantin Olmezov s-a născut în Ucraina. Din 2018, locuia în Rusia, lucrând într-o ramură a matematicii care nu este cercetată în Ucraina.

După ce a fost eliberat din centrul de detenție, Olmezov a primit o invitație de la Universitatea din Austria, unde și-a putut continua cercetările, scrie ukrinform.net.

×
Subiecte în articol: Război Ucraina Rusia
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close