Antena 3 CNN Externe Ce caracteristici au tancurile Leopard 2 pe care Ucraina le aşteaptă din Germania pentru a-i învinge pe ruşi

Ce caracteristici au tancurile Leopard 2 pe care Ucraina le aşteaptă din Germania pentru a-i învinge pe ruşi

Tancurile Leopard 2, aşteptate de Ucraina din Germania pentru a-i învinge pe ruşi, au fost dezvoltate în anul 1979 pentru a înlocui principalul tanc de luptă al germanilor, Leopard 1.

Ce caracteristici au tancurile Leopard 2 pe care Ucraina le aşteaptă din Germania pentru a-i învinge pe ruşi
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    25 Ian 2023   •   10:53

Leopard 2 este un tanc principal de luptă dezvoltat de compania Krauss-Maffei şi a intrat în dotarea armatei germane în anul 1979, ocazie cu care a înlocuit modelul Leopard 1.

În total, peste 3480 de tancuri au fost fabricate, modelul Leopard 2 fiind utilizat în războiul din Kosovo, dar şi în războiul din Afganistan.

Mai multe versiuni ale tancului Leopard 2 sunt folosite atât de Germania, dar şi de alte 12 ţări europene, precum şi unele ţări din afara continentului.

Tancul Leopard 2 a fost dezvoltat ulterior în două serii: de la modelul original până la varianta 2A4, dotate cu blindaj vertical la turelă şi variantele mai noi, de la 2A5 până la 2A7+, dotate cu blindaj ascuţit la turelă (suplimentar, fixat prin placare). Toate modelele de Leopard 2 sunt echipate cu sisteme de conducere a focului digitale, sisteme de stabilizare a tunului şi a mitralierei coaxiale, precum şi sisteme de ochire şi de vedere pe timp de noapte. De asemenea, tancul poate trage din mers asupra ţintelor aflate în mişcare.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Citeşte şi: Der Spiegel: Guvernul Germaniei va trimite un număr mic de tancuri Leopard în Ucraina | Opoziția: "Riscă să conducă la o catastrofă"

Ce caracteristici au tancurile Leopard 2

Tancurile Leopard 2 au o greutate de 78,3 tone, o lungime de 9,97 metri (cu tot cu ţeava tunului), o lăţime de 3,75 metri, o înălţime de 3 metri şi poate avea un echipaj de patru persoane.

Blindajul tancurilor este din compozit şi include oţel de înaltă rezistenţă, wolfram şi matrice din plastice cu plăcuţe din ceramică.

Armamentul principal al lui Leopard 2 este reprezentat un tun de 120 mm Rheinmetall L55 cu 42 de lovituri. Ca armament secundar, tancul are două mitraliere de 7,62 mm cu 4750 de cartuşe.

Leopard 2 are un motor MTU MB cu răcire cu lichid, V12, biturbo, diesel, 1479 de cai-putere, un rezervor cu capacitatea de 1200 de litri, o autonomie de 550 de kilometri şi o viteză maximă de 72 km/h.

×
Subiecte în articol: Leopard 2 Ucraina Germania
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close