Antena 3 CNN Externe Țara care anulează o zi liberă legală pentru a-și crește bugetul pentru apărare: "Avem război în Europa"

Țara care anulează o zi liberă legală pentru a-și crește bugetul pentru apărare: "Avem război în Europa"

Această țară urmează să anuleze o zi liberă legală pentru a putea crește cheltuielile pentru apărare.

Țara care anulează o zi liberă legală pentru a-și crește bugetul pentru apărare: "Avem război în Europa"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    15 Dec 2022   •   21:02

Noul guvern de coaliție al Danemarcei urmează să anuleze o zi liberă legală pentru a putea crește cheltuielile pentru apărare. Este una dintre primele măsuri agreate de noua coaliție dintre partidele de centru-stânga și de centru-dreapta, prima de acest fel din anii 1970, relatează BBC.

Una dintre prioritățile coaliției este atingerea țintei NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare cu trei ani înainte de termen. Problema apărării a fost în prim-planul dezbaterii politice daneze după invazia Rusiei în Ucraina, la începutul acestui an.

În acest scop, premierul Mette Frederiksen a anunțat că guvernul va anula una dintre cele 11 sărbători legale din Danemarca, în speranța de a crește productivitatea și activitatea economică.

Ziua liberă la care se va renunța este probabil Store Beddag ("Marea Zi de Rugăciune"), care cade în fiecare an în a patra săptămână de după Paști și a fost introdusă ca sărbătoare legală în 1686.

Măsura a stârnit critici, începând cu comunitatea religioasă a Danemarcei. Președinta asociației clerului, Pernille Vigso Bagge, a declarat ziarului danez Berlingske că este "întristată" de perspectiva pierderii acestei sărbători și a spus că atât preoții, cât și oamenii care așteaptă să fie confirmați au intrat "într-un coșmar logistic".

Store Bededag este în mod tradițional o zi de confirmare. "Avem nevoie de sărbători, pentru a avea timp de rugăciune și reflecție. Este păcat să ai o societate care crede că acest lucru nu este important", a spus decanul Catedralei din Roskilde, Sophie Olander.

Unii oameni de afaceri sunt și ei îngrijorați: brutarul Iver Hansen a declarat pentru postul TV SYD că această zi era o sursă importantă de venit pentru afacerea sa și că ar putea pierde venituri de mii de euro dacă ziua liberă este anulată.

Întrebată despre decizia de a anula ziua liberă, Frederiksen a spus: "Avem război în Europa și trebuie să ne întărim apărarea. Iar asta cere tuturor să contribuie ceva mai mult". 
 

×
Subiecte în articol: Danemarca razboi zi liberă legală aparare
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close