Antena 3 CNN Externe După Turcia, o altă țară vrea să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

După Turcia, o altă țară vrea să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO

Preşedintele Croaţiei, Zoran Milanovic, vrea ca ţara sa să urmeze exemplul Turciei, încercând să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO.

După Turcia, o altă țară vrea să blocheze aderarea Suediei şi Finlandei la NATO
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    18 Mai 2022   •   22:48

Milanovic se află într-o aprigă dispută cu premierul croat Andrej Plenkovic în legătură cu o serie de probleme, inclusiv dacă va susţine sau nu cererile de aderare la NATO depuse miercuri de Suedia şi Finlanda, scrie US News.

Potrivit lui Milanovic, Croaţia trebuie să susţină condiţionarea aderării Finlandei şi Suediei la NATO de chestiunea egalităţii în alegeri a croaţilor din Bosnia-Herţegovina.

„Nu este un gest împotriva Finlandei şi Suediei, ci pentru Croaţia", a spus Milanovic.

Înainte ca parlamentul croat să ratifice aderarea la NATO a celor două naţiuni nordice, Milanovic doreşte o modificare a legii electorale din Bosnia vecină, care ar face mai uşor pentru croaţii bosniaci să îşi aleagă reprezentanţii în funcţii de conducere.

„Sunt gata să-mi asum vina. Am spus că pentru mine croaţii din Bosnia-Herţegovina sunt mai importanţi decât toată graniţa ruso-finlandeză", a subliniat Milanovic.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri că extinderea NATO va depinde de faptul că Finlanda şi Suedia vor arăta respect faţă de sensibilităţile turceşti privind terorismul, informează Mediafax.

×
Subiecte în articol: Croatia Finlanda Suedia NATO aderare
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close