Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa care oferă bonus dacă-ţi repari hainele şi încălţămintea în loc să le arunci

Ţara din Europa care oferă bonus dacă-ţi repari hainele şi încălţămintea în loc să le arunci

Bonusul se va acorda în atelierele de croitorie, acolo unde pentru evitarea risipei mai ales în domeniul materialelor textile vor fi recompensați toţi cei care aleg să-şi repare hainele şi încălțămintea, în loc să le arunce. Iată în ce ţară se va aplica această măsură.

Ţara din Europa care oferă bonus dacă-ţi repari hainele şi încălţămintea în loc să le arunci
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    13 Iul 2023   •   20:21

Vorbim despre Franţa, acolo unde autorităţile au venit cu un program cu totul revoluționar prin care oamenii sunt încurajați să-și repare hainele și articolele de încălțăminte în loc să le schimbe cu altele noi, pentru a combate risipa resurselor.

Programul va fi lansat în această toamnă şi are un buget de 154 de milioane de euro în următorii cinci ani.

Astfel, cei care îşi vor repara hainele şi încălțămintea vor primi un bonus cuprins între 6 și 25 de euro, sub formă de discount din prețul reparației la croitorie sau la atelierele de cizmărie, notează BBC

Mai exact, conform programului, se va acorda o reducere de 7 euro din prețul schimbării unui toc la încălțăminte și 10-25 de euro pentru înlocuirea căptușelii unei jachete, fuste sau a altui articol vestimentar.

Citeşte şi: Ţara din Europa unde Poliţia va avea dreptul de a activa de la distanță camera, microfonul și GPS-ul telefoanelor mobile ale cetățenilor

Potrivit declarațiilor lui Bérangère Couillard, ministrul-adjunct al Mediului, măsura va combate şi preveni risipa, mai ales în domeniul materialelor textile, acolo unde potrivit datelor anual 700.000 de tone de haine sunt aruncate.

Franța este al patrulea exportator de modă din UE, însă acest sector a intrat pe o pantă descendentă în ultimii ani. Conform Fashion United, în 2020 francezii au cheltuit în medie 430 de euro pe articole vestimentare, sub media UE.

Inițiativa Guvernului francez nu este, însă, privit cu ochi buni de toată lumea. Grupurile de afaceri susţin că măsura stigmatizează o industrie importantă a Franței.

Mai mult, parlamentarul de extremă-dreapta Eric Pauget a acuzat guvernul că are deja o datorie de trei trilioane de euro și ar trebui "să înceteze să mai arunce pe fereastră banii publici ai francezilor".

×
Subiecte în articol: Franta Europa haine incaltaminte bonus
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close