Antena 3 CNN Externe Țara din Europa care va introduce pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului: "Nevoia de competențe pe care tinerele generații nu le dețin”

Țara din Europa care va introduce pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului: "Nevoia de competențe pe care tinerele generații nu le dețin”

Cursuri obligatorii de educație militară ar putea fi introduse, după absolvirea liceului, într-o țară din Europa.

Țara din Europa care va introduce pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului: "Nevoia de competențe pe care tinerele generații nu le dețin”
Sursa foto: Getty images I Uriel Sinai
de Ştefan Petrică    |    18 Ian 2024   •   17:20

Războiul din Ucraina a declanșat o dezbatere intensă în Europa cu privire la reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Motivul ar fi legat de noile provocări de securitate.

În prezent sunt doar șase dintre cele 29 de state membre NATO care au menținut armata obligatorie din 1993 încoace.

Altele, precum Regatul Unit, Statele Unite și Canada, au avut armate compuse exclusiv din profesioniști de peste 50 de ani.

Citește și: Orașul din România care are cea mai scumpă apă de la robinet. Prețul e aproape dublu față de alte localități

Recent, guvernul ucrainean a adoptat o lege care prevede că toți bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, apți din punct de vedere fizic, pot fi supuși serviciului militar obligatoriu.

Țara din Europa care va introduce pregătirea militară obligatorie, după absolvirea liceului

Cursuri obligatorii de educație militară ar putea fi introduse la nivel de liceu, în Croația, potrivit declarațiilor făcute de autoritățile de la Zagreb și preluate de presa din această țară, citată de Euractiv.

Sursa preia o relatare a publicației Juranji List, potrivit căruia ministrul Apărării, Ivan Anušić, a primit sarcina să conceapă un curs de o lună, prin  care tinerii să învețe cum să manevreze arme, să acorde primul ajutor sau să acționeze pentru protecție în cazul unor incidente nucleare sau chimice. 

Euractiv îl citează și pe premierul Andrej Plenković, potrivit căruia lucrul la un astfel de curs militar ar putea începe în curând.

Șeful guvernului declara săptămâna trecută, că ”având în vedere amenințările de securitate din lume, nu ar fi rău ca ministerul Apărării să folosească ceea ce face deja cu cei care se oferă voluntar pentru stagiul militar și să conceapă cursuri mai scurte, așa încât un număr mai mare de oameni să fie familiarizați cu unele competențe de bază pe care tinerele generații nu le dețin”. 

Publicația croată Dalmacija Danas relata, săptămâna trecută, despre discuțiile care au loc în republica fostă iugoslavă cu privire la întărirea structurilor de apărare, cu o eventuală reintroducere a stagiului militar obligatoriu sau prin acțiuni la nivelul educației.

Anunțuri cu privire la obligativitatea stagiului militar nu au fost făcute, dar opțiunile educaționale sunt în discuție, scrie ziarul, potrivit căruia și președintele țării a pus această problemă Zoran Milanović.

Stagiul militar nu mai este obligatoriu în Croația după aderarea acestei țări la NATO, în 2008-2009

Și Dalmacija Danas, și Euractiv face trimitere la diversele măsuri luate sau avute în vedere n unele state europene în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Euractiv făcând trimitere la situația din țările fost sovietice Lituania, care a reintrodus stagiul militar obligatoriu, respectiv Letonia, care a adoptat recent o lege în acest sens.

Deutsche Welle a prezentat pe larg, recent, situația acestor discuții și, după caz, măsuri privind stagiul militar existente la nivel european.

De notat că Rusia a luat deja decizii cu privire la întărirea elementelor militare în învățământ, punând însă accentul pe învățământul superior, unde din 2023 au fost introduse programe de pregătire militară de bază.

×
Subiecte în articol: Croatia armata obligatorie
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close