Antena 3 CNN Externe Țara de unde șefa UE speră să aducă gaze în locul celor rusești

Țara de unde șefa UE speră să aducă gaze în locul celor rusești

Șefa Comisiei Europene s-a deplasat în Azerbaidjan pentru a discuta despre un contract privind achiziționarea de gaze naturale.

Țara de unde șefa UE speră să aducă gaze în locul celor rusești
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Iul 2022   •   18:55

Ursula von der Leyen a semnat un memorandum cu oficialii azeri care pune bazele unui parteneriat strategic în domeniul energiei între Uniunea Europeană şi Azerbaijan.

Documentul prevede dublarea volumului de gaze livrat de Azerbaijan prin Coridorul Sudic până în 2027.

În prezent, această țară livrează aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaz statelor europene iar în 2027 este de așteptat ca livrările să ajungă la 20 de miliarde de metri cubi.

Întâlnirea dintre președintele Comisiei Europene şi liderii azeri vine în contextul în care Rusia a oprit deja furnizarea de gaze în mai multe state europene care nu s-au conformat schemei de plată cerute de Moscova.

În plus, Gazprom a oprit livrările prin Nord Stream 1 în urmă cu o săptămână, pentru efectuarea unor lucrări de întreținere.

Nord Stream 1 transportă anual 55 de miliarde de metri cubi de gaz din Rusia către Germania.

Conform calendarului anunțat, lucrările de întreținere ar trebui să se încheie pe 21 iulie însă există la nivelul liderilor UE temerea că Moscova ar putea decide sistarea completă a furnizării.

×
Subiecte în articol: Ursula von der Leyen gaze Azerbaidjan
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri de Izvorul Tămăduirii
x close