Antena 3 CNN Externe Țările Baltice au oprit importurile de gaz rusesc

Țările Baltice au oprit importurile de gaz rusesc

Importurile de gaz rusesc au fost oprite în Letonia, Estonia și Lituania. Anterior, doar aceasta din urmă anunțase să renunță la contractele cu Rusia.

Țările Baltice au oprit importurile de gaz rusesc
Sursa foto: Twitter/ The Peninsula Qatar
de Cerasela Stafie    |    03 Apr 2022   •   10:54

”De la 1 aprilie, gazele naturale rusești nu mai circulă în Letonia, Estonia și Lituania”, a declarat CEO-ul Conexus Baltic Grid, Uldis Bariss pentru radioul leton, anunță AFP.

”Dacă mai existau îndoieli cu privire la faptul că ar putea exista vreo încredere în livrările din Rusia, evenimentele actuale ne arată clar că nu mai există încredere”, a adăugat acesta.

Conexus Baltic Grid este operatorul de transport și stocare a gazelor naturale din Țările Baltice.

Anterior, președintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat că țara a renunțat complet importurile de gaz rusesc. El a cerut și țărilor Uniunii Europene să urmeze exemplul.

După cum arată datele operatorului lituanian de transport de gaze Amber Grid, din 2 aprilie, importul de gaz rusesc pentru nevoile Lituaniei prin interconexiunea lituano-belarusă a fost egal cu 0 MWh.

Mișcarea vine în timp ce președintele rus Vladimir Putin încearcă să profite de statutul Rusiei ca sursă majoră de resurse energetice.

În condiţiile în care economia rusă se clatină din cauza sancţiunilor internaţionale fără precedent, Putin a avertizat ţările UE că trebuie să deschidă conturi în ruble pentru a plăti gazul rusesc, sugerând că actualele contracte vor fi suspendate în caz de neplată.

×
Subiecte în articol: țările baltice importuri gaze Rusia
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close