Antena 3 CNN Externe Țările G20 au semnat la finalul summit-ului de la Roma, o declarație comună pentru limitarea creșterii încălzirii globale

Țările G20 au semnat la finalul summit-ului de la Roma, o declarație comună pentru limitarea creșterii încălzirii globale

Țările G20 au chemat la eforturi comune pentru limitarea creșterii încălzirii globale la nivelul de 1,5° C, reiese din declarația finală a liderilor G20.

Țările G20 au semnat la finalul summit-ului de la Roma, o declarație comună pentru limitarea creșterii încălzirii globale
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    01 Noi 2021   •   09:39

Națiunile G20 au recunoscut că impactul schimbărilor climatice la 1,5° C este mult mai mic decât la 2° C. Menținerea încălzirii la 1,5°C va necesita acțiuni și angajament efectiv din partea tuturor țărilor, potrivit comunicatului.

Şefii de stat şi de guverne ai celor mai dezvoltate 20 de ţări din lume se despart la summitul G20 din Italia, cu doar câteva ore înainte de deschderea COP26, după ce s-au angajat să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, potrivit unor surse apropiate negocierilor

Acordul de la Paris privind clima, primul acord global privind clima semnat de peste 190 de țări în decembrie 2015, stabilește un plan global de acțiuni pentru a reduce încălzirea globală.

Acordul nu implică o eliminare completă a combustibililor fosili. Cu toate acestea, toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a reduce emisiile, reînarmare tehnologică și a se adapta la schimbările climatice.

În plus, ponderea surselor de energie regenerabilă ar trebui să fie din ce în ce mai mare în aprovizionarea cu energie. Sub Donald Trump, Statele Unite s-au retras din acordul de la Paris, dar noul lider american Joe Biden a semnat un decret privind revenirea la acesta chiar în prima zi a președinției sale.

Liderii din G20 au fost, de asemenea, de acord să pună capăt finanțării publice pentru producerea de energie pe bază de cărbune în străinătate, dar nu și-au stabilit niciun obiectiv clar pentru eliminarea treptată a cărbunelui pe plan intern, ceea ce reprezintă un semn clar al poziției exprimate de doi dintre cei mai importanți poluatori ai lumii, China și India.

Pe fondul disensiunilor, din proiectul Declarației summitului G20 a fost eliminată sintagma "acțiuni imediate" necesare pentru limitarea încălzirii climei. 

×
Subiecte în articol: g20 summit G20 incalzire globala
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close