Antena 3 CNN Externe Țările baltice își protejează flancul estic cu soldați americani. Documentele au fost semnate

Țările baltice își protejează flancul estic cu soldați americani. Documentele au fost semnate

Țările baltice își protejează flancul estic cu soldați americani. Documentele au fost semnate
17 Ian 2017   •   16:21

- Statele Unite au semnat marţi cu Lituania şi Estonia mai multe acorduri care stabilesc statutul legal al trupelor americane în aceste ţări, transmite agenţia EFE. 

Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat după semnarea acordului bilateral cu SUA că astăzi este o 'zi istorică' pentru cooperarea militară între SUA şi Lituania. 

'Sunt convins că prezenţa trupelor americane aici este un factor cheie care va permite lituanienilor să se simtă mai în siguranţă în actualul context de securitate', a indicat oficialul lituanian. 

El s-a pronunţat şi pentru o 'prezenţă constantă' a trupelor americane în ţara sa în viitor, la ora actuală fiind posibilă doar staţionarea temporară a unor trupe ale Alianţei, pentru a nu se încălca Actul Fondator NATO-Rusia. 

Un acord similar a fost semnat de SUA tot marţi şi cu Estonia, cel cu Letonia fiind semnat săptămâna trecută. 

Aceste documente denumite 'Acorduri privind statutul trupelor' oferă Statelor Unite jurisdicţia pentru infracţiunile comise de militarii americani pe teritoriile acestor ţări, cu unele excepţii care privesc cazuri ce revin justiţiei din ţările gazdă. Înţelegerile semnate stabilesc şi cadrul legal privind dreptul trupelor americane de a folosi instalaţiile militare din respectivele state. 

La summitul NATO din luna iulie, organizat la Varşovia, s-a decis desfăşurarea prin rotaţie a patru batalioane în Polonia şi în cele trei state baltice pentru consolidarea flancului estic al Alianţei. În Polonia batalionul va fi format din militari americani, în Lituania din militari germani, în Letonia din militari canadieni şi în Estonia din militari britanici, iar trupele care formează aceste unităţi vor fi înlocuite periodic conform principiului rotaţiei. 

De asemenea, avioanele NATO asigură protecţia spaţiului aerian al statelor baltice, iar alte trupe americane şi din mai multe state ale Alianţei sunt deplasate în aceste ţări şi în altele din flancul estic, inclusiv în România, pentru participarea la diferite programe de aplicaţii militare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Lituania estonia SUA acord trupe militari
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close