Antena 3 CNN Externe "Teatrul este o invenţie a albilor!". O cunoscută actriţă britanică este pusă la zid din cauza acestei opinii

"Teatrul este o invenţie a albilor!". O cunoscută actriţă britanică este pusă la zid din cauza acestei opinii

"Teatrul este o invenţie a albilor!". O cunoscută actriţă britanică este pusă la zid din cauza acestei opinii
06 Ian 2015   •   16:57

Una dintre cele mai distinse actriţe din Marea Britanie a fost supusă unui val de crtitici fără precedent după ce a spus că "teatrul este o invenţie a albilor" şi este impregnat în ADN-ul rasei caucaziene.

Dame Janet Suzman (foto), cunoscută pentru rolurile interpretate în diverse opere shakespeariene, a răspuns astfel punctelor de vedere exprimate de Meera Syal, o actriţă de comedie britanică, cu origini asiatice, care recomandă companiilor teatrale şi cinematografice să se implice mai mult în rândul comuniţăţii asiatice din Marea Britanie.

"Teatrul este o invenţie a albilor, este o invenţie eurpeană şi albii sunt cei mai mulţi care merg la aceste spectacole. Face parte din ADN-ul lor încă de pe vremea lui Shakespeare", spune Suzman.

Ea a menţionat că minorităţile etnice nu merg la teatru din simplul motiv că teatrul nu face parte din cultura lor.
"Recent am jucat o piesă sud-africană, alături de un tânăr de culoare. Un actor excelent aş putea spune. Numai că în sala Teatrului Londonez am văzut un singur spectator negru. La naiba, ei (n.r. negrii) nu vin la teatru. Nu sunt interesaţi. Nu este cultura lor, aşa cum multe caracteristici ale lor lor nu fac parte din cultura albilor", a mai spus Suzman.

Cele două opinii contradictorii vin pe fondul avertizărilor date de guvernul britanic organizaţiilor de artă, prin care acestea sunt ameninţate că dacă nu vor îmbunătăţi diversitatea în cadrul instituţiilor lor, ele îşi vor pierde mare parte din fondurile alocate de la buget.

Potrivit noilor iniţiative ale Consiliului de Arte, organizaţiile artistice vor trebui să demonstreze că au implementat măsuri de incluziune a minorităţilor etnice, care sunt prea puţin reprezentate în lumea artistică şi media.

Răspunzând comentariilor făcute de Suzman, Syal, şi ea o actriţă deosebit de apreciată în Marea Britanie, a spus că "nu a auzit niciodată ca o rasă sau cultură să pretindă proprietatea asupra teatrului".

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close