Antena 3 CNN Externe Teheran: Liderul opoziţiei crede că Iran este în criză

Teheran: Liderul opoziţiei crede că Iran este în criză

Teheran: Liderul opoziţiei crede că Iran este în criză
Sursa foto: mir hossein musavi
26 Apr 2010   •   22:19

Liderul opoziţiei iraniene Mir Hossein Musavi declara că statul islamic este în criză şi a acuzat guvernul că presează oponenţii în numele islamului, relata siteul său, Kaleme .

Rezultatele oficiale ale votului din 12 iunie arătau că preşedintele Mahmud Ahmadinejad a câştigat alegerile, dar proteste au fost declanşate în Iran de suporterii candidatului învins - Musavi, un moderat care susţinea că votul a fost fraudat.

Forţele de securitate au înăbuşit protestele, dar la 11 luni de la vot, Musavi şi aliaţii săui refuză să cedeze, declarând că reformele trebuie să cotinue.


"Singura cale pentru Iran să iasă din criză ar fi ca liderii să îşi schimbe abordarea," arăta Musavi, după luni de tăcere. "Fie ca Allah să încheie criza în favoarea naţiunii."

Musavi mai acuza guvernul că presează opoziţia în numele islamului.

"Islamul nu va bate pe nimeni, nu va duce pe nimeni la închisoare... şi nu va ţine pe nimeni în detenţie," arăta Musavi, referindu-se la nenumăraţii suţinători ai opoziţiei arestaţi după alegeri. "Nu credeţi că mişcarea de reformă nu mai există. Asemenea măsuri nu pot bloca calea reformei."
Autorităţile au acuzat adesea că încearcă să răstoarne instituţia clerică.


Musavi sublinia că sprijină sistemul islamic al guvernului, cotrazicând acuzaţiile oponenţilor care susţineau că opoziţia doreşte să răstoarne conducerea clerică.

"Acuzarea opoziţiei că are legătură cu duşmanii ţării nu este în interesul statului," arăta acesta.

Musavi, care a repetat din nou că votul a fost fraudat, a chemat autorităţile să elibereze prizonierii politici şi să ridice interdicţia asupra unor ziare şi siteuri moderate.

Peste 12 publicaţii proreformă au fost interzice de anul trecut şi mii de persoane, arestate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: republica islamica mahmoud ahmadinejad
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close