Antena 3 CNN Externe Tehnicienii de la Fukushima - eroi în ochii japonezilor, vinovaţi de situaţia de la centrală în ochii şefilor

Tehnicienii de la Fukushima - eroi în ochii japonezilor, vinovaţi de situaţia de la centrală în ochii şefilor

Tehnicienii de la Fukushima - eroi în ochii japonezilor, vinovaţi de situaţia de la centrală în ochii şefilor
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
03 Apr 2011   •   11:44

Operatorul centralei de la Fukushima a confirmat că doi tehnicieni au decedat în urma valului seismic de la 11 martie. Până acum, cei doi erau daţi dispăruţi. Situaţia de la centrala nucleară rămâne în continuare alarmantă. Tehnicienii au descoperit, sâmbătă, că apă radioactivă se scurge, printr-o fisură, direct în Oceanul Pacific.

 
Tehnicienii care muncesc la centrala din Fukushima, fără să fie siguri că vor scăpa cu viaţă, sunt priviţi de japonezi ca nişte eroi. Cu totul alta este atitudinea opiniei publice faţă de şefii companiei Tepco, cea care deţine centrala.  Ei sunt acuzaţi că nu au luat toate măsurile de precauţie la construirea centralei şi au acţionat ineficient după catastrofă. Pe internet, nemulţumirea a degenerat în ameninţări violente.
 
Un forum este intitulat "Cum să execuţi un conducător de la Tepco". Un comentator spune că aceştia ar trebui aruncaţi în cazanele sub presiune de la centrala nucleară. Alt comentariu: "Moartea ar fi prea uşoară pentru ei. Trebuie trimişi la centrală!"
 
Pe internet sunt postate şi adresele directorilor şi salariile lor, motiv de noi critici şi ameninţări. Acum, sediul Tepco este păzit de poliţişti şi nici măcar reporterii străini nu sunt lăsaţi să discute cu personalul.
 
Oamenii nu prea mai au încredere nici în guvern. Premierul Naoto Kan a vizitat  regiunea sinistrată, pentru prima dată după seismul din 11 martie. 
 
Vizita sa a venit prea târziu. Aş fi vrut să fi venit aici mai devreme, când era plin de dărâmături peste tot.
 
La trei săptămâni după catastrofă, bilanţul victimelor a ajuns la aproape 12.000 de morţi şi peste 15.000 de dispăruţi. 

 
 

×
Parteneri
Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare
x close