Antena 3 CNN Externe Telefonul mobil, contraindicat copiilor când traversează strada

Telefonul mobil, contraindicat copiilor când traversează strada

Telefonul mobil, contraindicat copiilor când traversează strada
Sursa foto: copil telefon mobil
28 Ian 2009   •   18:21

Copiii nu ar trebui să folosească telefonul mobil în timp ce traversează strada, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, deoarece riscă să fie loviţi de maşini, relatează AFP.
"Cu toate că telefoanele mobile au numeroase avantaje pentru familii, ele reprezintă, totodată şi un risc", au declarat cercetătorii universităţii Alabama din Birmington, al căror studiu va fi publicat în numărul pe luna februarie a revistei Pediatrics.
"În special în momentul în care copiii folosesc funcţiile multioperaţionale în timp de vorbesc la telefon, capacităţile lor cognitive sunt reduse şi nu mai sunt atenţi la activităţile potenţial periculoase precum traversatul străzii", adaugă oamenii de ştiinţă.
Pentru acest experiment cercetătorii au folosit 77 de copii cu vârstele cuprinse între 10 şi 11 ani, care au traversat strada de şase ori în timp de vorbeau şi se jucau cu telefonul mobil şi de tot atâtea ori fără să folosească telefonul mobil.
"Traficul virtual" dintr-o intersecţie a fost simulat prin intermediul unor ecrane uriaşe, unde o plăcuţă de presiune semnaliza de fiecare dată când un copil traversa neregulamentar.
Cu toate că voluntarii copii erau obişnuiţi cu folosirea telefoanelor mobile sau erau consideraţi, de obicei, ca fiind "extrem de atenţi", au greşit când au traversat strada în timp ce vorbeau la telefon, au arătat autorii studiului.
Copiii care folosesc telefoanele mobile în timp ce traversează verifică ambele sensuri de mers cu 20% mai rar, îşi acordă mai puţin timp pentru a traversa şi sunt cu 43% mai predispuşi riscului de a fi loviţi de o maşină.
Îngrijorător este faptul că cifrele furnizate de industria de profil susţin că 54% dintre copiii americani cu vârsta cuprinsă între opt şi 12 ani vor dispune de un telefon mobil până la sfârşitul lui 2009, şi ştim deja că foarte mulţi copii români au un telefon mobil.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: copii telefon mobil
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close