Antena 3 CNN Externe Televiziunea publică a Egiptului a anunţat formarea unui nou Guvern

Televiziunea publică a Egiptului a anunţat formarea unui nou Guvern

Televiziunea publică a Egiptului a anunţat formarea unui nou Guvern
Sursa foto: Foto: freemalaysiatoday.com
31 Ian 2011   •   17:59

Televiziunea oficială a Egiptului a anunţat, luni, formarea unui nou Guvern la Cairo, din care vor face parte mai mulţi membri ai Cabinetului demisionar, relatează AFP.

Astfel, generalul de poliţie Mahmoud Wagdi i-a lua locul fostului ministru de Interne, Habib el-Adli, contestat de protestatari.

Ministrul Aviaţiei, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo. Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei.

Potrivit sursei citate, din noul guvern nu va face parte nici o personalitate legată de mediul de afaceri, considerat apropiat de fiului preşedintelui Hosni Mubarak, Gamal.

Gaber Asfour, profesor universitar şi critic literar, l-a înlocuit la Ministerul Culturii pe Farouk Hosni, învins la alegerile din 2009 pentru funcţia de director al UNESCO, după ce a declarat că ar arde toate cărţile israeliene din Egipt.

Ministrul de Externe, Ahmed Aboul Gheit, şi ministrul Apărării, generalul Mohamed Hussein Tantaoui, au fost menţinuţi în funcţii, ca şi ministrul Informaţiilor, Anas el-Fekki.

Remanierea guvernamentală a avut loc înaintea unui marş de proporţii anunţat pentru marţi de manifestanţii care cer, de o săptămână, retragerea preşedintelui Hosni Mubarak, aflat la putere de aproape 30 de ani. Preşedintele Mubarak anunţase sâmbătă că l-a mandatat pe generalul Ahmad Shafik, fost ministru al Aviaţiei, să formeze un nou guvern, în timp ce directorul serviciilor de informaţii, generalul Omar Suleiman, a fost numit în funcţia de vicepreşedinte.

Mii de oameni au ieşit şi luni pe străzi în principalele oraşe ale ţării, în cea de-a şaptea zi de proteste. Opoziţia a făcut apel la egipteni să intre în grevă generală, iar liderii manifestaţiilor vor să organizeze marţi un marş la care să participe peste un milion de oameni. Protestele, care durează deja de o săptămână, s-au soldat cu 150 de morţi şi peste 2.000 de răniţi. Speriaţi de această baie de sânge, mii de turişti străini au părăsit Egiptul în mare grabă.






×
Subiecte în articol: Egipt guvern proteste
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close