Antena 3 CNN Externe Temeri în Țările Baltice: Vladimir Putin ”nu se va opri la Ucraina. Descurajarea nu mai este suficientă”

Temeri în Țările Baltice: Vladimir Putin ”nu se va opri la Ucraina. Descurajarea nu mai este suficientă”

Temerile că președintele rus Vladimir Putin ar putea să nu se limiteze la Ucraina și că ar încerca să redeseneze granițele Europei cresc în Țările Baltice. Președintele Lituaniei a avertizat că descurajarea nu mai este eficientă și este nevoie de apărare.

Temeri în Țările Baltice: Vladimir Putin ”nu se va opri la Ucraina. Descurajarea nu mai este suficientă”
Sursa foto: Twitter/ Secretary Antony Blinken
de Cerasela Stafie    |    07 Mar 2022   •   17:42

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a avertizat că Putin ”nu se va opri în Ucraina” . El a subliniat și că lumea are obligația de a-i ajuta pe ucraineni ”prin toate mijloacele disponibile”, pentru a evita un al treilea război mondial.

"Descurajarea nu mai este suficientă și avem nevoie de apărare avansată aici, pentru că altfel va fi prea târziu aici Putin nu se va opri în Ucraina dacă nu va fi oprit", a precizat Nauseda.

Declarațiile au fost făcute în cadrul vizitei întreprinse de secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Acesta din urmă a încercat să liniștească temerile liderilor din Țările Baltice.

Blinken și-a petrecut weekendul în vecinele Ucrainei, Polonia și Moldova, înainte de a vizita Lituania, Letonia și Estonia, membri NATO care au fost conduși de Moscova în trecut și se tem că ar putea înfrunta ulterior agresiunea rusă. Înainte de a pleca din Vilnius spre Riga, el a spus că NATO își revizuiește permanent postura de apărare, inclusiv analizând desfășurări permanente, așa cum au cerut Țările Baltice.

”Nimeni nu ar trebui să se îndoiască de disponibilitatea noastră, nimeni nu ar trebui să se îndoiască de hotărârea noastră. Angajamentul SUA față de garanția NATO de apărare reciprocă între statele membre, conform articolului 5, este sacru”, spus Blinken, scrie Reuters.

Țările NATO și-au intensificat prezența în națiunile baltice și mai multe trupe și echipamente sunt pe drum, au anunțat factorii de decizie politică. Aproximativ 400 de militari americani din echipa de luptă a Primei Brigăzi blindate vor sosi în Lituania în zilele următoare, a spus Blinken.

×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close