Antena 3 CNN Externe Temperatură record, înregistrată în Alpii austrieci: Cu zece grade mai cald decât normalul perioadei

Temperatură record, înregistrată în Alpii austrieci: Cu zece grade mai cald decât normalul perioadei

O temperatură record a fost înregistrată într-unul dintre cei mai înalţi munţi din Austria, la o altitudine de 3.106 metri.

Temperatură record, înregistrată în Alpii austrieci: Cu zece grade mai cald decât normalul perioadei
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    20 Iul 2023   •   21:04

Pe 11 iulie, o temperatură de 15,7 grade Celsius s-a înregistrat pe vârful Hoher Sonnblick, au anunţat joi, 21 iulie 2023, cercetători din cadrul Geosphere Austria, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Valoarea record a fost cauzată de aerul extrem de cald provenit din Africa şi care a traversat Marea Mediterană ajungând în Austria, au spus ei. O temperatură atmosferică de 15,7 grade Celsius înseamnă cu circa 10 grade mai mult decât valorile tipice din această perioadă a anului.

”Într-un iulie mediu, temperatura maximă la Sonnblick a fost de 6 grade în perioada 1991-2020 şi de 4,2 grade în perioada 1961-1990”, a explicat meteorologul Gerhard Hohenwarter.

Citește și: Alerte meteo Cod roșu de caniculă și furtuni, în mai multe țări din Europa, vineri

De la începerea măsurătorilor la Sonnblick Observatory în 1886, este doar pentru a cincea oară când a fost atins pragul de 15 grade.

”Toate valorile de cel puţin 15 grade au fost înregistrate la Sonnblick în trecutul recent, ceea ce confirmă tendinţa către un climat din ce în ce mai cald”, a explicat Hohenwarter.

Observatorul Sonnblick din munţii Hohe Tauern din regiunea Pinzgau, Salzburg, este considerat staţia meteorologică permanentă locuită situată la cea mai mare altitudine din Europa. 

×
Subiecte în articol: alpi temperatură record
Parteneri
Crimă pe stradă, în plină zi! O femeie din Olt a fost ucisă de soț
x close