Antena 3 CNN Externe "Temperaturile ar putea ajunge la -50 de grade Celsius!" Cel mai puternic val de frig din ultimii 20 de ani

"Temperaturile ar putea ajunge la -50 de grade Celsius!" Cel mai puternic val de frig din ultimii 20 de ani

"Temperaturile ar putea ajunge la -50 de grade Celsius!" Cel mai puternic val de frig din ultimii 20 de ani
Sursa foto: Foto: www.parade.com
de O.P.    |    07 Ian 2014   •   11:42
UPDATE: Statele Unite se confruntă cu un val de frig polar nemaiîntâlnit în ultimii 20 de ani, însoțit de căderi abundente de zăpadă și ploi înghețate, care a constrâns numeroase state din centrul, nordul și estul țării să ia măsuri excepționale, transmite luni AFP.

Numeroase școli au fost închise și autoritățile locale au cerut populației să rămână în case. Zece persoane și-au pierdut viața în ultima săptămână din cauza gerului care acoperă zone întinse începând din nordul Statelor Unite și Canada până în Midwest și amenință regiuni de obicei ferite de temperaturi foarte scăzute, precum Tennessee și Alabama.

Recordul de temperatură negativă a fost consemnat luni în statul Montana, din nord-vest, unde mercurul termometrelor a coborât până la—53 de grade Celsius. Dar serviciile meteo estimează că ce este mai greu urmează să vină, alte recorduri fiind așteptate pentru ziua de marți.

Autoritățile avertizează că rafalele de vânt ce însoțesc acest val de frig de origine arctică fac ca temperatura resimțită de corpul uman să coboare până la niveluri potențial mortale, iar după numai câteva minute de expunere pielea poate suferi leziuni grave.



La Chicago, termometrul a arătat minus 24 de grade Celsius, însă au fost resimţite ca minus 40 de grade Celsius, din cauza gerului năpraznic. Oamenii au epuizat stocurile magazinelor şi s-au pregătit pentru ce e mai rău.



În Minnesota şi Indiana, şcolile şi magazinele s-au închis. Patru oameni au murit din cauza efectelor vârtejului polar. Autorităţile din Indianapolis au decretat cod roşu de alertă, ceea ce înseamnă că şoferii nu au voie să iasă pe şosele decât în caz de urgenţă majoră.

Şi transportul aerian a fost paralizat. Aproape zece mii de zboruri au fost afectate.
Între timp, lupta cea grea o duc echipajele de intervenţie pe străzi.

Şi în California este dezastru. Aici a nins pentru prima oară în ultimii 17 ani.

Vârtejul polar, cum a fost supranumit de meteorologi, este o masă de aer rece de la Polul Nord. Aceasta se îndreaptă acum spre coasta de est a Americii.

×
Subiecte în articol: ninsoare ger
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close