Antena 3 CNN Externe Tensiune majoră înainte de eclipsa totală de Soare. Autoritățile le-au cerut localnicilor să își facă stocuri de alimente, apă și combustibil, în SUA

Tensiune majoră înainte de eclipsa totală de Soare. Autoritățile le-au cerut localnicilor să își facă stocuri de alimente, apă și combustibil, în SUA

Eclipsa totală de soare care are loc astăzi a pus în alertă autoritățile din localitățile situate de-a lungul așa-numitei zone de totalitate.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Apr 2024   •   07:41

Este vorba despre locurile în care discul solar apare complet obturat de Lună.

Astfel EMA, Agenția pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență din districtul Lorain, statul american Ohio, a emis un avertisment pentru "vânătorii de eclipse", dar și pentru localnici, cerându-le să își facă provizii de alimente, apă și combustibil înaintea fenomenului astronomic de astăzi.

De asemenea, în ultimul weekend localnicilor li s-a cerut să evite deplasările, pe cât posibil.

Avertismentul este motivat de numărul neobișnuit de mare de vizitatori.

"Ne-am putea confrunta cu o aglomerație cu care nu suntem obișnuiți. Multe dintre drumurile locale sunt cu două benzi. Aici nu suntem în Chicago, nici în Cleveland, unde avem o mulțime de drumuri cu patru benzi sau cu șase benzi, așa că traficul ar putea fi destul de aglomerat", a declarat Dave Freeman, director EMA pentru districtul Lorain.

EMA: semnalul telefoanelor mobile ar putea fi afectat în timpul eclipsei

EMA a anticipat, de asemenea, că semnalul telefoanelor mobile ar putea avea de suferit, ca urmare a amplificării activității în rețea în zona de totalitate a eclipsei.

Ultima eclipsă totală de soare vizibilă pe continentul nord-american a avut loc în 2017. De-a lungul zonei înguste de totalitate, cea mai mare durată în care discul solar a fost complet acoperit a atins 2 minute și 40 de secunde și s-a înregistrat, atunci, la nord-vest de Hopkinsville, statul Kentucky.

Fenomenul din 8 aprilie 2024 reprezintă cea de-a 15 eclipsă totală din secolul al XXI și poate fi văzut din America de Nord și dintr-o parte a Oceanului Pacific.

Zona de vizibilitate începe din Pacificul de Sud, trece prin nordul Mexicului și prin centrul și estul Statelor Unite ale Americii, ajunge în sud-estul Canadei și se termină în nordul Oceanului Atlantic.

Durata maximă a eclipsei din 8 aprilie 2024: 4 minute și 28 de secunde, în Mexic

Durata maximă a eclipsei a fost calculată de astronomi la 4 minute și 28 de secunde în apropiere de orășelul Nazas, statul mexican Durango.

În Statele Unite ale Americii, zona de totalitate trece pe deasupra orașelor Dallas, Cleveland și Buffalo.

Ca întotdeauna în cazul eclipselor, există probleme de siguranță: soarele nu trebuie privit direct în timpul fazei parțiale pentru că, deși intensitatea aparentă a luminii sale scade, el continuă să emită radiații periculoase în domeniul UV (ultraviolet) și IR (infraroșu), care pot provoca leziuni oculare ireversibile, mergând până la orbire.

La scurt timp după fenomenul din 2017, s-a înregistrat o creștere îngrijorătoare a căutărilor pe Google legate de ce se întâmplă dacă te uiți direct la Soare în timpul eclipsei.

×
Parteneri
"Paul de România", arestat preventiv după ce a fost prins în Malta
x close