Antena 3 CNN Externe Tensiune în America de Sud: Chavez a transmis armatei să fie pregătită pentru un posibil război cu Columbia

Tensiune în America de Sud: Chavez a transmis armatei să fie pregătită pentru un posibil război cu Columbia

Tensiune în America de Sud: Chavez a transmis armatei să fie pregătită pentru un posibil război cu Columbia
Sursa foto: Chavez
10 Aug 2009   •   19:06


Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a transmis armatei să fie pregătită pentru un posibil război cu Columbia. Asta după ce autorităţile de la Bogota vor să sporească prezenţa militară americană în această ţară. În plus, cu câteva zile în urmă, Chavez a anunţat că va cumpăra tancuri ruseşti de ultimă generaţie.

Hugo Chavez este nemulţumit de faptul că Washingtonul ar putea folosi bazele din Columbia pentru a destabiliza regiunea. Preşedintele venezuelean a lansat avertismentul când a aflat despre negocierile privind închirierea a şapte baze militare columbiene către Statele Unite.

"Să permiţi Statelor Unite să instaleze baze...Să permiţi oricărui imperiu să instaleze baze, pe teritoriul Americii de Sud este o trădare la adresa sud-americanilor. Omul care face acest lucru este un trădător", a declarat Chavez.

Cu câteva zile în urmă, oficialul de la Caracas a anunţat că Venezuela îşi va dubla numărul de tancuri o dată cu achiziţionarea unora ruseşti, de ultimă generaţie. Şeful statului a mai precizat că i-a anunţat deja pe liderii ruşi despre decizia sa de a cumpăra mai multe arme.

Chavez susţine că soldaţii columbieni au fost văzuţi recent trecând graniţa de 2.300 de kilometri dintre cele două ţări şi a sugerat că ţara vecină ar fi încercat chiar să provoace armata venezueleană.

"Se creează premisele unui atac împotriva Venezuelei. Şi noi vom fi obligaţi, dacă va exista un atac militar împotriva Venezuelei, nu vom avea altă alternativă decât să răspundem tot militar. Nu vom folosi căi diplomatice. În niciun caz. Răspunsul va fi unul militar", a mai declarat preşedintele venezuelean.

De partea cealaltă, oficialii de la Bogota au respins printr-un comunicat acuzaţiile liderului de la Caracas. Cu toate acestea, Chavez va lua parte la summitul Uniunii Naţiunilor Sud-Americane din Ecuador, pentru a-i îndemna pe aliaţii săi din America Latină să pună presiune asupra preşedintelui columbian Alvaro Uribe pentru a reconsidera planurile de a spori prezenţa militară a SUA.

Antena 3



×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close