Antena 3 CNN Externe TENSIUNI între Rusia şi SUA, pe tema Siriei: Partenerii noştri americani vor SĂ NE ŞANTAJEZE

TENSIUNI între Rusia şi SUA, pe tema Siriei: Partenerii noştri americani vor SĂ NE ŞANTAJEZE

TENSIUNI între Rusia şi SUA, pe tema Siriei: Partenerii noştri americani vor SĂ NE ŞANTAJEZE
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
22 Sep 2013   •   13:46
SUA încearcă să forţeze Rusia în a aproba rezoluţia care ar aproba o intervenţie militară în Siria, a declarat ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. 
 
"Partenerii noştri americani încep să ne şantajeze. Dacă Rusia nu susţine o rezoluţie sub Capitolul 7, atunci ne vom retrage susţinerea noastră pentru Siria să se ralieze la Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Asta reprezintă o rupere totală de ce am convenit cu secretarul de stat american, John Kerry", a declarat Lavrov, conform Russia Today.
 
Capitolul 7 din Carta ONU se referă la posibile intervenţii militare în Siria. 

„Partenerii noştri sunt orbiţi acum de obiectivul lor ideologizat de a schimba regimul de la Damasc pentru că în urmă cu câţiva ani au declarat că preşedintele Bashar al-Assad nu mai are niciun loc pe acest pământ şi că trebuie să plece”, a adăugat ministrul rus de Externe.

„Occidentalii nu pot recunoaşte că au făcut din nou o greşeală: aşa cum au greşit cu Libia, bombardând ţara şi aruncând-o în pragul colapsului; cum au greşit cu Irakul, lansând chiar şi operaţiuni pe teren şi lăsând ţara într-o situaţie şi mai dificilă, unde în fiecare zi zeci de persoane sunt ucise în atacuri teroriste. Despre acestea nimeni nu-şi mai aminteşte. Toţi vorbesc numai despre faptul că Assad trebuie să plece”, a continuat şeful diplomaţiei de la Moscova.

El s-a declarat convins că ţările occidentale fac toate aceste lucruri pentru a dovedi că ele vor da tonul în Orientul Mijlociu.

„Aceasta este o abordare foarte politizată. Ele sunt interesate, în primul rând, să-şi dovedească superioritatea. Şi nu este deloc obiectivul care ne pune pe noi în mişcare - şi anume rezolvarea problemei armelor chimice în Siria. Dacă ar fi ghidate de acest lucru, nu s-ar comporta aşa cum o fac, de exemplu, în Consiliul de Securitate al ONU”, consideră Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a explicat că, indiferent de decizia OIAC, puterile occidentale vor să adopte în Consiliul de Securitate o rezoluţie în baza respectivului capitol, care presupune utilizarea unor mijloace de presiune asupra celor care încalcă dreptul internaţional, inclusiv sancţiuni şi posibilitatea de a utilizare a forţei.

 

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close