Antena 3 CNN Externe Tensiuni între Statele Unite și Franța. Mesajul lui Francois Hollande pentru Donald Trump

Tensiuni între Statele Unite și Franța. Mesajul lui Francois Hollande pentru Donald Trump

Tensiuni între Statele Unite și Franța. Mesajul lui Francois Hollande pentru Donald Trump
Sursa foto: Foto: Facebook / Francois Hollande
25 Feb 2017   •   11:52

Preşedintele francez François Hollande i-a cerut sâmbătă omologului său american să nu arate semne de neîncredere faţă de Franţa, ţară prietenă, într-o reacţie la afirmaţia lui Donald Trump că "Parisul nu mai este Paris", relatează AFP.

"Întotdeauna e rău să arăţi chiar şi cea mai mică neîncredere faţă de o ţară prietenă", a declarat Hollande la inaugurarea Salonului anual al agriculturii în capitala franceză. "Eu însumi nu mi-am permis niciodată astfel de afirmaţii la adresa unor ţări prietene şi cer preşedintelui american să facă acelaşi lucru faţă de Franţa", a afirmat Francois Hollande.

La conferinţa anuală a conservatorilor Conservative Political Action Conference (CPAC), preşedintele republican l-a citat pe "un amic" al său vineri, care nu mai pune deloc piciorul în capitala franceză. Evocând terorismul şi controlul frontierelor, Donald Trump a apărat politica sa în domeniul migraţiei dând drept contraexemple Franţa, Suedia şi Europa în general.

"Parisul nu mai este Paris" şi "securitatea naţională începe cu securitatea la frontiere. Teroriştii străini nu vor putea lovi America dacă nu vor putea să intre în ţara noastră", a spus Donald Trump.

Întrebat în legătura cu aceste afirmaţii, François Hollande a spus că în recenta lor convorbire telefonică Donald Trump i-a mărturisit "cu toată dragostea pe care o are faţă de Paris şi faţă de Franţa, că el iubeşte Franţa şi că nu există o ţară mai frumoasă decât Franţa". "Deci, cred că acest lucru trebuie să gândească. Şi dacă aşa gândeşte, îmi imaginez ca aşa se va exprima", a adăugat preşedintele francez.

"Din fericire, de mai multe luni, turiştii americani s-au întors în cifre, deoarece ei văd" că autorităţile franceze fac "un efort considerabil pentru a asigura securitatea", a remarcat, de asemenea, Francois Hollande.

"Eu nu voi face nicio comparaţie, dar aici nu există nicio circulaţie a armelor, nu există oameni care să ia arma şi să tragă în mulţime", a insistat el.

În 2015 şi 2016, Franţa a fost ţinta mai multor atacuri sângeroase, comise în numele Al Qaida sau al Statului Islamic de către francezi şi, uneori, de străini veniţi în Franţa odată cu fluxul de migranţi provenind din Orientul Mijlociu.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a răspuns într-un mod mai original la criticile lui Donald Trump. Ea a negat faptul că Oraşul Luminilor şi-ar fi pierdut atractivitatea turistică şi a postat pe Twitter o fotografie a sa alături de celebrele personaje Mickey şi Minnie Mouse.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close