Tensiuni la nivel mondial! China atenţionează Marea Britanie să evite implicarea în afacerile sale interne

de Diana Ionescu    |    06 Iul 2020   •   22:24
Tensiuni la nivel mondial! China atenţionează Marea Britanie să evite implicarea în afacerile sale interne Hepta

Administraţia de la Beijing a atenționat Marea Britanie să evite implicarea în afacerile interne ale Hong Kong-ului, avertizând că vor exista consecinţe grave dacă Guvernul de la Londra va considera China un „stat ostil”.

Avertizarea vine după ce Guvernul Boris Johnson a criticat dur legislaţia privind siguranţa naţională impusă de Beijing provinciei autonome Hong Kong, fostă colonie britanică.

Guvernul Marii Britanii ar putea oferi cetăţenie britanică locuitorilor din Hong Kong

Având în vedere noua legistație din China, Guvernul de la Londra ia în considerare posibilitatea de a oferi cetăţenie britanică locuitorilor din Hong Kong. China atenționează Marea Britanie cu privire la „declarațiile iresponsabile”.  

"Guvernul britanic continuă să facă declaraţii iresponsabile faţă de afacerile Hong Kong-ului". Iniţiativa privind acordarea cetăţeniei "reprezintă o ingerinţă majoră în afacerile interne ale Chinei, o încălcare a normelor de bază din relaţiile internaţionale", a declarat ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming.

Compania Huawei, un alt subiect de dispută între cele două țări 

Un alt subiect dezbătut este accesul companiei chineze Huawei la activităţile de construire a noii reţele de telecomuicaţii din Marea Britanie. Premierul Boris Johnson a declarat săptămâna trecută că va analiza cu atenţie cazul Huawei, deoarece nu dorește ca infrastructura britanică să ajungă sub controlul "vreunei companii din state potenţial ostile".

"Noi vrem să fim prieteni, vrem să fim parteneri. Dar, dacă vreţi să faceţi China ţară ostilă, veţi suporta consecinţele", a reacţionat ambasadorul Chinei.

Sursă: Mediafax
Parteneri
x close