Antena 3 CNN Externe Tensiuni puternice între Rusia și Germania: "Este inacceptabil!"

Tensiuni puternice între Rusia și Germania: "Este inacceptabil!"

Tensiuni puternice între Rusia și Germania: "Este inacceptabil!"
12 Sep 2016   •   17:00

Berlinul a acuzat Moscova că minte afirmând că Angela Merkel, cancelarul german, încearcă să facă presiuni asupra Bulgariei pentru a-şi schimba candidata la succesiunea lui Ban Ki-moon în postul de secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Martin Schafer, a apreciat drept ''inamical'' ca o reprezentantă oficială a Rusiei ''să răspândească în întreaga lume lucruri care sunt false''.

Cu o zi mai înainte, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a afirmat că la summitul G20, de la începutul lunii septembrie, Moscova i-a semnalat Angelei Merkel ''în mod clar'' că ''orice tentativă directă sau indirectă de a influenţa Bulgaria este inacceptabilă''.

Disputa intervine într-un moment în care Sofia acţionează, potrivit unor media, pentru a schimba în ultimul moment candidata pentru postul de secretar general al ONU. Este vorba de retragerea candidaturii Irinei Bokova, directorul general al UNESCO, pentru a o înlocui cu cea a Kristalinei Gheorghieva, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Un purtător de cuvânt al executivului european nu a dorit luni să comenteze ''speculaţiile din presă''.

Circa zece candidaţi sunt în cursă pentru a-i succeda lui Ban Ki-moon, dar nimic nu împiedică o candidatură de ultim moment, chiar dacă procesul de desemnare este deja demarat. Numele viitorului secretar general al ONU ar urma să fie anunţat cel mai devreme în octombrie.

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close