Antena 3 CNN Externe Tentativă de asasinare asupra fostului președinte George W. Bush, dezvăluită de FBI

Tentativă de asasinare asupra fostului președinte George W. Bush, dezvăluită de FBI

Un cetățean irakian care a intrat în SUA în septembrie 2020 ar fi complotat pentru a-l ucide pe George W. Bush, și chiar a călătorit la Dallas pentru a supraveghea casa fostului președinte, potrivit unei declarații FBI, obținute de NBC News.

Tentativă de asasinare asupra fostului președinte George W. Bush, dezvăluită de FBI
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Mai 2022   •   22:41

FBI susține că Shihab Ahmed Shihab, din Columbus, Ohio, a vrut să ofere sprijin material grupării teroriste Statul Islamic, spunând unei surse confidențiale FBI că vrea să introducă ilegal oameni în țară ”pentru a-l ucide pe fostul președinte George W. Bush”, deoarece l-a considerat responsabil pentru uciderea a numeroși irakieni în invazia țării din 2003.

Forbes a raportat prima dată presupusul complot.

Potrivit cererii de mandat de percheziție, FBI are în vedere acuzații de amenințări la adresa unui fost președinte, sprijin material pentru ISIS și fraudă cu vize.

FBI spune că Shihab a intrat legal în SUA și apoi a cerut azil politic în timp ce încerca să se căsătorească cu o femeie din SUA pentru a-și asigura statutul de imigrant.

Documentele spun că ancheta a început inițial ca un caz de imigrare sau fraudă a vizelor și s-a transformat în ceva mult mai complicat.

Potrivit dosarelor, Shihab a susținut unei surse confidențiale FBI că a condus un vehicul de transport cu bombe în Irak și că a avut o asociere cu liderul ISIS, Abu Bakr al-Bahgdadi, care a fost ucis de SUA în 2019.

În iunie, Shihab ar fi spus unei surse confidențiale că va plăti cel puțin 5.000 de dolari pentru a introduce ilegal patru foști membri ai partidului Baath din Irak, Turcia, Egipt și Danemarca în SUA.

Odată ce bărbații au ajuns în SUA, planul lor era să obțină arme de foc și o dubă mare cu ușă glisantă pentru a comite asasinatul.

„În plus, Shihab a declarat că a vrut să fie implicat în atacul și asasinarea fostului președinte Bush și nu i-a păsat dacă ar fi murit, deoarece ar fi fost mândru că a fost implicat în uciderea fostului președinte Bush”, se arată în declarația FBI.

Suspectul ar fi efectuat supraveghere în Dallas pe 8 februarie, care a inclus o călătorie la reședința lui Bush și a filmat porțile din fața cartierului lui Bush.

Shihab ar fi spus unei surse confidențiale FBI că doi dintre potențialii membri ai complotului erau foști agenți de informații irakieni. Unul dintre cetățenii irakieni a fost secretarul unui ministru de finanțe ISIS, mai spun documentele.

Suspectul a spus uneia dintre sursele confidențiale că intenționează să folosească un dealer de mașini din Columbus, Ohio, ca un „hawala” pentru a canaliza banii din SUA către secretarul ministrului financiar al ISIS.

FBI spune că a colaborat cu Serviciul Vamal și Protecția Frontierei pentru a culege informații telefonice, pentru a efectua analize, pentru a urmări apelurile telefonice și pentru a efectua supraveghere fizică, toate în timp ce mai multe surse confidențiale interacționează cu suspectul, inclusiv una care a lucrat cu FBI de peste 10 ani.

×
Subiecte în articol: SUA George W. Bush asasinat tenativa FBI ISIS
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close