Antena 3 CNN Externe O tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski a fost dejucată: SBU anunță arestarea a doi ofițeri ucraineni de rang înalt

O tentativă de asasinat asupra lui Volodimir Zelenski a fost dejucată: SBU anunță arestarea a doi ofițeri ucraineni de rang înalt

Serviciul ucrainean de Securitate, SBU, a anunțat că a dejucat un complot vizând asasinarea președintelui Volodimir Zelenski, organizat de Rusia.

de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Mai 2024   •   15:01

Anunțul a fost făcut marți, în ziua în care președintele rus Vladimir Putin și-a început cel de-al cincilea mandat la Kremlin.

Potrivit SBU, complotul viza și lichidarea altor oficiali ucraineni de rang înalt, între care șeful serviciilor de informații militare (GUR), Kirilo Budanov, și șeful SBU, Vasil Maliuk.

Doi colonei din unitatea de protecție a guvernului ucrainean au fost arestați, a precizat serviciul ucrainean de securitate.

SBU susține că acești suspecți făceau parte dintr-o rețea de agenți ai Serviciului rus de Securitate, FSB.

Suspecții ar fi căutat "executanți" voluntari printre gărzile de corp ale lui Zelenski, cu misiunea de a-l lua ostatic și de a-l ucide ulterior, notează BBC.

SBU: Planul prevedea uciderea lui Kirilo Budanov înainte de Paști

Grupul de conspiratori ar fi plănuit să-l ucidă pe șeful GUR, Kirilo Budanov, înainte de Paștele ortodox.

Potrivit SBU, grupul plănuia să folosească o "cârtiță" pentru a obține informații despre locația lui Budanov, pe care ar fi atacat-o apoi cu rachete și drone.

Unul dintre ofițerii arestați cumpărase deja drone și mine antipersonal, susține SBU.

Șeful SBU, Vasil Maliuk, a estimat că atacul ar fi trebuit să fie "un cadou pentru Vladimir Putin" înainte de inaugurarea celui de-al cincilea mandat prezidențial.

SBU: Unul dintre coordonatorii FSB s-a întâlnit cu un colonel de la Kiev "în state vecine Ucrainei" 

"Operațiunea s-a transformat într-un eșec al serviciilor speciale rusești, însă nu trebuie să uităm că inamicul este puternic și experimentat și că nu trebuie fi subestimat", a conchis Maliuk.

SBU a mai precizat că trei agenți FSB au supravegheat organizarea atacului.

Unul dintre ei - identificat de ucraineni drept Dmitro Perlin - a recrutat "cârtițe" încă dinainte de rusă în Ucraina din februarie 2022.

Un alt angajat al FSB, Oleksii Kornev, ar fi avut întâlniri conspirative înainte de invazie "în statele europene vecine" cu unul dintre coloneii ucraineni a căror arestare a fost comunicată marți.

×
Subiecte în articol: asasinat compolot SBU FSB Zelenski
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close