Antena 3 CNN Externe Teritoriul pe care l-ar putea pierde Marea Britanie după Brexit

Teritoriul pe care l-ar putea pierde Marea Britanie după Brexit

Teritoriul pe care l-ar putea pierde Marea Britanie după Brexit
Sursa foto: foto: Pixabay.com
01 Apr 2017   •   19:25

Ieșirea din Uniunea Europeană o poate costa pe Marea Britanie un teritoriu strategic. UE a pus viitorul Gibraltar în joc în cadrul negocierilor Brexit.

Spania va trebui să dea undă verde pentru ca orice acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie convenit după Brexit să poată fi aplicat teritoriului Gibraltarului, scrie DCnews.ro.

După Brexit, "niciun acord între UE şi Marea Britanie nu va putea fi aplicat teritoriului Gibraltarului fără un acord între Regatul Spaniei şi Regatul Unit", se spune în acest text prezentat vineri, în La Valletta de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

O sursă care este la curent cu negocierile UE, spune că respectiva clauză este extraordinară, deoarece semnalează o lipsă de suveranitate britanică totală asupra Gibraltarului. Această clauză a dat Spaniei un cuvânt de spus mai mare asupra viitorului teritoriului Gibraltar decât guvernul britanic a fost probabil să fie dispus să accepte, potrivit de The Guardian.

„Aceasta este o încercare rușinoasă a Spaniei de a manipula Consiliul European pentru propriile interese înguste, politice. Brexitul este deja destul de complicat fără Spania care încearcă să-l complica și mai mult.“, a declarat Fabricio Picardo.

Liderii celor 27 de ţări rămase în UE vor trebui să adopte aceste "orientări", eventual cu amendamente, în timpul unui summit organizat pe 29 aprilie, laBruxelles.

Gibraltarul a fost cedat Londrei de Spania în 1713 şi enclavă britanică, ce numără 32.000 de locuitori pe numai 7 km pătraţi, se va pomeni exclusă din UE după ce plecarea Regatului Unit va deveni efectivă.

Circa 52% dintre britanici s-au pronunţat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din iunie 2016, însă 96% dintre alegătorii din Gibraltar au votat pentru a rămâne în UE.

×
Subiecte în articol: Brexit Marea Britanie
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close