Antena 3 CNN Externe Test democratic. Irakienii participă sâmbătă la alegerile locale

Test democratic. Irakienii participă sâmbătă la alegerile locale

Test democratic. Irakienii participă sâmbătă la alegerile locale
Sursa foto: Alegeri Irak
31 Ian 2009   •   13:36

15 milioane de irakieni sunt aşteptaţi sâmbătă la urne, pentru a participa la alegerile pentru Consiliile provinciale, alegeri considerate un test important pentru evoluţia Irakului spre democraţie. Scrutinul electoral, primul desfăşurat în Irak după 2005, se desfăşoară sub stricta supraveghere a poliţiei. Cele 6.500 de secţii de votare s-au deschis la ora 07.00, ora locală, şi se vor închide la ora 17.00.
Irakienii par entuziasmaţi de alegerile de sâmbătă. ?Nu am dormit toată noaptea şi am venit aici de la ora 06.30, pentru că voiam să fiu primul care votează", a declarat Adnan al-Janabi, un pensionar în vârstă de 55 de ani din Bagdad. Un alt alegător a declarat că în 2005 nu a votat pentru că era foarte periculos, dar că acum totul ?e diferit?. ?Am fost toţi din familie, pentru că vrem să fie pace şi cred că acest scrutin o pot aduce?, spune el.
În toată ţara, paza este asigurată de aproape un molion de soldaţi şi poliţişti irakieni, iar autorităţile au luat măsuri de securitate extremă pentru a evita producerea de atentate sinucigaşe. Cu toate acestea, cinci poliţişti şi un civil au fost răniţi de explozia unei bombe artizanale pe strada principală din localitatea Tuz Khurmatu.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: alegeri
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close