Antena 3 CNN Externe "Test sub presiune" pentru politica lui Cameron. Englezii sunt chemaţi la urne, pe fondul unei ascensiuni a antieuropenilor

"Test sub presiune" pentru politica lui Cameron. Englezii sunt chemaţi la urne, pe fondul unei ascensiuni a antieuropenilor

"Test sub presiune" pentru politica lui Cameron. Englezii sunt chemaţi la urne, pe fondul unei ascensiuni a antieuropenilor
02 Mai 2013   •   16:27

Englezii sunt chemaţi joi la urne, în cadrul unor alegeri locale, un important test electoral la jumătatea mandatului pentru conservatorii premierului David Cameron, ameninţaţi de ascensiunea partidului naţionalist şi eurosceptic UKIP şi a opoziţiei laburiste, informează AFP.
   
Cameron şi-a pregătit deja tabăra pentru pierderi în urma acestor alegeri ce sunt organizate cu doi înainte de scrutinul legislativ.

"Bineînţeles, ne aflăm la jumătatea mandatului, Guvernul a fost nevoit să adopte decizii dificile, suntem responsabili pentru o serie de tăieri bugetare şi opţiuni dificile", a declarat el miercuri pentru BBC.

"Eu cred că oamenii înţeleg" aceste decizii, însă "ele sunt uneori rău acceptate şi îi pot frustra" pe unii, a recunoscut el.
   
Potrivit unor sondaje, partidul laburist ar urma să câştige numeroase mandate, dar şi UKIP, deşi în mai mică măsură.
   
Formaţiunea antieuropeană şi împotriva migraţiei se impune progresiv ca un actor politic de neoprit în Marea Britanie. Ea i-a înfrânt pe conservatori în martie, în cadrul unor alegeri legislative parţiale în sudul Angliei, obţinând 27,8% din voturile exprimate, umilindu-i pe conservatori, care au obţinut al treilea scor.
   
Vicepremierul Nick Clegg, liderul liberal-democraţilor aflaţi la putere alături de conservatori, şi-a pregătit şi el tabăra în vederea unui scor prost.

 "Lucrurile vin şi trec în politică (...). UKIP ne-a bătut în 2009. Un an mai târziu am obţinut 24% (din voturile exprimate) în alegerile generale, iar UKIP era inexistent", a declarat el miercuri seara pentru postul Channel 4.
   
Campania a fost marcată, săptămâna aceasta, de o controversă cu privire la un candidat UKIP, fotografiat în timp ce pare că prezenta un salut nazist. Tânărul s-a apărat afirmând că, de fapt, încerca să ia aparatul de fotografiat al prietenei sale.
   
Peste 10.000 de candidaţi concurează joi pentru cele peste 2.300 de mandate din cadrul a 34 de "consilii" locale din Anglia şi unui "consiliu" în Ţara Galilor. Londra nu este vizată de aceste alegeri.
   
De asemenea, în Anglia sunt organizate alegeri legislative parţiale, în urma demisiei laburistului David Miliband, fost ministru al Afacerilor Externe şi fratele liderului laburiştilor Ed Miliband. Scrutinul este organizat în circumscripţia South Shields (nord). Totodată două oraşe din nordul Angliei aleg primari.
   
Secţiile de votare s-au deschis la ora locală 7.00 (9.00, ora României) şi vor fi închise la ora locală 22.00 (vineri, 0.00, ora României). Rezultatele sunt aşteptate vineri.
   

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close