Texas adoptă una din cele mai restrictive legi privind avortul

de G.S.    |    14 Iul 2013   •   10:17
Texas adoptă una din cele mai restrictive legi privind avortul Foto: Agerpres/AP
Senatul statului american Texas a adoptat unul dintre cele mai restrictive proiecte de lege privind avortul din ţară, în ciuda opoziţiei aleşilor democraţi care au reuşit să împiedice un text similar la sfârşitul lui iunie, transmite AFP, conform Agerpres.
 
Guvernatorul din Texas, republicanul Rick Perry, a promis că va semna noua lege. 'Astăzi, legislativul din Texas a trecut de ultima etapă a efortului nostru istoric de a proteja viaţa', a apreciat Perry într-un comunicat. Proiectul de lege a fost aprobat vineri seară cu 19 voturi pentru şi 11 împotriva, în condiţiile în care un democrat a ales să sprijine iniţiativa republicană, conform presei locale. 
 
Textul interzice avorturile după mai mult de 20 de săptămâni de sarcină, mai puţin pentru cazurile în care sănătatea femeii este pusă într-un pericol iminent, impune condiţii foarte stricte medicilor pentru a-l practica şi cere ca tratamentul în cazul avortului să fie monitorizat de un doctor. 
 
Potrivit militanţilor pentru dreptul la avort, noua lege va conduce la închiderea a aproape tuturor centrelor de avort din Texas, urmând să mai rămână în afacere în jur de 5 faţă de cele 42 la ora actuală. Senatoarea democrată Wendy Davis a reuşit să împiedice votarea unui proiect de lege similar, obstrucţionând textul printr-un discurs de 13 ore la 25 iunie, devenind astfel o eroină pentru partizanii dreptului la avort. 
 
Opozanţii acestui text au manifestat vineri în interiorul şi în jurul senatului, păzit de forţele de ordine. Incidente s-au produs în interiorul clădirii când forţele de ordine au încercat să evacueze mai mulţi manifestanţi consideraţi prea zgomotoşi. Unii dintre ei s-au legat cu lanţuri de o balustradă pentru a nu fi evacuaţi.
 

x close