Antena 3 CNN Externe The Guardian: NSA transmite Israelului datele pe care le interceptează

The Guardian: NSA transmite Israelului datele pe care le interceptează

The Guardian: NSA transmite Israelului datele pe care le interceptează
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    12 Sep 2013   •   09:47

Agenţia americană NSA transmite datele pe care le interceptează instituţiei similare israeliene, ISNU, cu riscul de a comunica informaţii despre americani şi de a le încălca, astfel, dreptul la viaţă privată, a dezvăluit miercuri cotidianul britanic The Guardian, citat de Mediafax.

Informaţiile au fost oferite ziarului de fostul consultant NSA Edward Snowden.

Practica schimburilor de informaţii între servicii aliate este curentă, dar este mai rară atunci când aceste informaţii secrete sunt date „brute", care nu sunt analizate înainte.

Potrivit unui acord între NSA şi ISNU, agenţia americană îi transmite în mod direct celei israeliene o parte a e-mailurilor şi altor milioane de conversaţii telefonice pe care le interceptează.

Legea americană încadrează activităţile NSA, interzicându-i să colecteze date ale comunicaţiilor cetăţenilor americani sau străini instalaţi în mod legal pe teritoriul Statelor Unite, cu excepţia unui motiv valabil.

Dezvăluirile pe care Snowden le-a făcut începând din iunie au arătat că această colectare este atât de vastă încât a vizat, în numeroase rânduri, cetăţeni americani, încălcând legile cu privire la libertăţile publice şi protecţia vieţii private.

„Deşi protocolul este explicit asupra faptului că este necesar ca datele să fie transmise cu respectarea legii americane şi că israelienii acceptă să nu ţintească în mod deliberat americani identificaţi în interceptări, aceste  obligaţii nu sunt susţinute de vreo obligaţie legală", notează The Guardian.

Documentul de cinci pagini nu este datat, dar ar fi fost întocmit în 2009, potrivit cotidianului.

Textul nu precizează nici dacă tribunalul secret însărcinat cu supervizarea activităţilor NSA, Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC), şi-a exprimat acordul în vederea împărtăşirii acestor interceptări cu serviciul israelian.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al NSA nu a dorit să comenteze pe marginea acestor noi dezvăluiri, dar a subliniat, într-un e-mail, că o cooperare cu servicii străine este „reciproc avantajoasă".

„NSA nu poate, totuşi, să utilizeze aceste relaţii pentru a ocoli restricţiile juridice americane. De fiecare dată când împărtăşim informaţii secrete, respectăm regulile aplicabile, inclusiv cele care protejează informaţiile cu privire la cetăţeni americani", a explicat oficialul.


×

Rămâi la curent cu ce se întâmplă în lume şi când stai pe Facebook. Urmăreşte pagina Ştiri Externe!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close