The Guardian: Rusia foloseşte o armată de "postaci" pentru propaganda pe Internet

de A.M.P    |    02 Apr 2015   •   21:02
The Guardian: Rusia foloseşte o armată de "postaci" pentru propaganda pe Internet Foto: palmistryplus.com

Sute de bloggeri ruşi sunt plătiţi de Moscova pentru a inunda internetul cu comentarii antioccidentale şi pro-Kremlin, scrie joi The Guardian, care publică mărturiile a doi astfel de informaticieni care au lucrat în cadrul unei structuri specializate, citat de Agerpres.

Activitatea lor se desfăşura la Sankt-Petersburg, într-o clădire de patru etaje pe care scria 'Business centre', în realitate sediul unei armate secrete de 'troli', adică informaticieni a căror misiune este să posteze pe forumurile, chaturile şi reţelele de socializare din Rusia şi străinătate, precum şi în secţiunile de comentarii ale publicaţiilor occidentale, în special idei ce pun într-o lumină favorabilă Kremlinul.

Cei doi informaticieni intervievaţi de The Guardian descriu un regim draconic în respectiva instituţie, de exemplu ei primind amenzi dacă întârziau chiar și câteva minute sau dacă nu îşi atingeau targetul de postări, în timp ce salariul de circa 45.000 de ruble (790 de dolari) le-a fost plătit mereu neoficial, nefiind angajaţi cu forme legale, singurul document semnat fiind un angajament de confidenţialitate. Ei nu aveau voie să dezvăluie niciunuia dintre prieteni cu ce se ocupă, iar pe reţelele de socializare unde activau foloseau doar pseudonime. Activitatea se desfăşoară în grupuri de circa 20 de 'troli', iar fiecare grup este controlat de trei editori, care verificau postările şi percepeau amenzi dacă acestea nu se conformau criteriilor ideologice sau erau făcute cu copy-paste.

Vizualizarea postărilor arată strategia urmărită. Astfel, postări despre subiecte diverse si fără tentă politică, precum 'cele mai frumoase 20 de castele din Europa' sau 'indicii că nu te întâlneşti cu fata potrivită' sunt intercalate printre postări despre Ucraina ori care sugerează că liderul opoziţiei ruse, Alexei Navalnâi, este corupt. Instrucţiunile despre postările politice sunt date în fiecare dimineaţă, având denumirea de 'sarcini tehnice', în timp ce 'postacii' au deplina libertate să le aleagă pe cele apolitice.

Dar 'cel mai înfricoşător lucru este că, atunci când vorbeşti cu prietenii, observi că ei repetă ceea ce ai văzut în sarcinile tehnice şi îţi dai seama că toate acestea chiar au avut efect', mărturiseşte unul dintre informaticienii care s-au confesat publicaţiei britanice.

"Postacii" care lucrează în această structură sunt împărţiţi în proporţii aproximativ egale între cei care chiar cred în ceea ce fac şi cei care au venit acolo doar pentru că au nevoie de bani, susține unul dintre cei doi informaticieni, care a părăsit respectivul centru după ce a lucrat acolo două luni. Însă nu se ştie dacă, în afara aşa-zisului 'Business centre' din Sankt Petersburg, în Rusia mai există şi altele asemănătoare.

Parteneri
x close