Antena 3 CNN Externe "Întâi se selectează țintele de pe lista scurtă!" | Atacul Israelului în Iran, cel mai devreme miercuri noaptea, spune generalul (r) Cristian Barbu

"Întâi se selectează țintele de pe lista scurtă!" | Atacul Israelului în Iran, cel mai devreme miercuri noaptea, spune generalul (r) Cristian Barbu

Generalul (r) Cristian Barbu a comentat la Antena 3 CNN perspectiva unei lovituri israeliene asupra Iranului, după ce Cabinetul de război al statului evreu a convenit să dea un răspuns militar la atacul masiv lansat de Teheran, săptămâna trecută.

de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Apr 2024   •   15:44

Cele trei scenarii vehiculate în presa internațională pentru răspunsul israelian sunt un atac cibernetic, un atac asupra unor baze iraniene sau un atac de mare anvergură, de natură să escaladeze conflictul la nivelul unui război regional.

"Israelienii vor riposta în momentul în care vor fi siguri pe reușită. Pentru că dacă apărarea lor a avut (sâmbătă noaptea) un procentaj de reușită de 99%, atunci și atacul trebuie să aibă cel puțin 99% șanse de reușită.

Pentru asta, probabil că ei vor găsi cea mai convenabilă țintă. Să nu uităm că această țintă poate să fie aeriană, terestră sau navală: în urmă cu câțiva ani, una dintre cele mai mari nave de luptă ale Iranului a luat foc instantaneu, nu se știe exact de ce, și s-a scufundat.

Iată că există și soluții la care probabil că israelienii se gândesc, acționând destul de discret, dar din care toată lumea să înțeleagă faptul că acolo a fost mâna israelienilor. De aceea, nu mă aștept la un bombardament la peste 1.800 de kilometri distanță, așa cum au încercat iranienii, ci la ceva foarte țintit, foarte clar, dar cu un răspuns puternic.

Dacă pe israelieni i-a costat apărarea 1,3 miliarde iar atacul (de sâmbătă) i-a costat pe iranieni doar vreo 60 de milioane de dolari, atunci israelienii vor trebui să atace cu bani puțini și cu un rezultat cel puțin la fel de mare precum cel pe care l-au avut în apărare, pentru că războiul pe care îl vedem aici are și un caracter economic destul de important (...) 

Iranienii au primit aproximativ 2.500 - 3.000 de date foarte exacte cu privire la țintele pe care le vizau în Israel. Toate aceste date au fost introduse în calculatoarele de zbor ale dronelor, rachetelor balistice și rachetelor de croazieră. Același lucru se întâmplă acum și cu țintele vizate (de Israel) în Iran.

Așadar, atacul poate să înceapă, cel mai devreme, mâine noapte, din punct de vedere tehnic, pentru că astăzi are loc o nouă ședință a Cabinetului de război în Israel și probabil că din mulțimea de date vor fi selectate cele aflate 'pe lista scurtă'. Apoi se va lua decizia: aici!", a spus, la Antena 3 CNN, generalul (r) Cristian Barbu.

Care sunt opțiunile israeliene de răspuns militar, după atacul Iranului

O analiză făcută la CNN de colonelul (r) Cedric Leighton scoate în evidență trei tipuri de răspuns la îndemâna Israelului, după atacul efectuat sâmbătă noaptea, timp de mai multe ore, de Iran asupra statului evreu.

Un răspuns de anvergură redusă ar putea însemna atacuri cibernetice sau raiduri de comando ale armatei israeliene în Iran.

Un răspuns de nivel mediu ar fi un atac asupra unui oraș sau asupra unei unități militare. 

Iar un răspuns de amploare ar include, practic, tot teritoriul Iranului, cu toate țintele militare posibile, terestre sau navale.

Analiză CNN: 50% din lansările efectuate de Iran sâmbătă noaptea au eșuat

Aceste răspunsuri vin cu consecințele corespunzătoare, iar israelienii trebuie să ia în considerare acest lucru.

Pe de altă parte, atacul iranian de sâmbătă noaptea a relevat o rată uriașă de eșec a arsenalului de care dispune Teheranul. Nu este vorba despre faptul că majoritatea dronelor și rachetelor lansate spre Israel au fost interceptate.

Este vorba despre faptul că aproximativ 50% dintre aceste lansări au fost ratate, neavând nicio șansă să ajungă la țintă, cu sau fără interceptările operate de aliații Israelului și de sistemul defensiv Iron Dome, arată analiza CNN.

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close