Antena 3 CNN Externe "Toată lumea îşi spionează aliaţii. Maturizaţi-vă!"

"Toată lumea îşi spionează aliaţii. Maturizaţi-vă!"

"Toată lumea îşi spionează aliaţii. Maturizaţi-vă!"
Sursa foto: Foto: Agerpes/AP
26 Oct 2013   •   15:50
Max Boot, specialist american pe probleme de politică externă şi istoric militar, critică dur reacţia internaţională în scandalul NSA. Oficialul, care scrie pentru mai multe publicaţii internaţionale de renume, printre care Wall Street Journal, New York Times şi L.A. Times, acuză aproape întreaga lume de "naivitate", prin neacceptarea ideii că toată lumea este spionată.
 
"Am un sfat pentru toţi aliaţii americani şocaţi de povestea de faptul că NSA spionează lideri mondiali: Maturizaţi-vă! Da, pentru mesajul este pentru tine, Germania. Da, pentru tine, Franţa. Şi pentru tine, Brazilia. La fel şi pentru Mexico. Şi Uniunea Europeană şi Naţiunile Unite. 
 
Spionează NSA lideri mondiali? Probabil. Voi spionaţi state aliate, printre care se numără şi SUA? Probabil. Doar că nu aveţi resursele sau capacităţile necesare pentru a spiona atât de eficient ca NSA. Dar dacă aţi fi avut posibilitatea, aţi fi făcut la fel. 
 
Nu mai încercaţi să o negaţi. Toate statele au susbscris la principiul enunţat de Lord Palmerston, premierul şi ministrul britanic de Externe din secolul XIX: "Nu avem aliaţi eterni, la fel cum nu avem inamici constant. Interesele noastre sunt eterne şi constante şi avem datoria să le urmăm." 
 
În căutarea intereselor, toate statele au nevoie de cât mai multă informaţie despre acţiunile şi (chiar şi mai dificil) intenţiile altor state, chiar şi (sau poate în mod special) ale celor cu care sunt aliate. 
 
Nu prea există state pe care să le consideri loiale şi să te bazezi pe treaba asta. Aţi observat cum aliaţii noştri au refuzat să susţină războiul din Iraq dar au luat conducerea în Mali. Sau cum Germania a stat pe tuşă la Iraq şi a participat la Afganistan. Şi asta doar dacă privim la politica de securitate, politica economică este o altă mare afacere."

CITEŞTE MAI DEPARTE

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close