Antena 3 CNN Externe Tokes cere autonomie pentru unguri peste Bihor şi Satu Mare

Tokes cere autonomie pentru unguri peste Bihor şi Satu Mare

Tokes cere autonomie pentru unguri peste Bihor şi Satu Mare
Sursa foto: Foto: Intact Images
27 Sep 2010   •   17:00

Liderul Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a anunţat luni, în cadrul unei conferinţe de presă de la Oradea, că doreşte să introducă autonomie teritorială pentru maghiari şi în Partium, adică Bihor şi Satu Mare, potrivit Agerpres.

Vicepreşedintele Parlamentului European a menţionat că doreşte acest lucru doar cu acordul politicenilor români de la putere, prin înţelegere reciprocă. Motivaţia acestuia este aceea că în regiunea aleasă maghiarii au într-adevăr o majoritate relativă, întrucât "majoritatea maghiară absolută s-a pierdut în timp".

"Nu avem nimic de ascuns. Ţinem la autonomia comunităţii maghiare din România, respectiv la autonomia teritorială a unor regiuni unde majoritatea este maghiară, între altele secuimea. Nu facem un secret din aceasta. Avem dreptul la autonomie, conform normelor şi sistemului democratic european. Nu dorim independenţă, nu dorim secesiune, respectăm integritatea teritoriala a României", a declarat Tokes.

Preşedintele CNMT consideră atacurile venite în aceasă vară din partea clasei politice, a poporului şi a câtorva unguri, ca o interpretare neadevărată "cu iz naţional-sovinist".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: unguri maghiari autonomie
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close