Antena 3 CNN Externe Topul PERICOLELOR GLOBALE în 2015. De unde ar putea veni o nouă criză mondială sau un război

Topul PERICOLELOR GLOBALE în 2015. De unde ar putea veni o nouă criză mondială sau un război

Topul PERICOLELOR GLOBALE în 2015. De unde ar putea veni o nouă criză mondială sau un război
Sursa foto: Foto: www.slideshare.net
de M.Z.    |    04 Ian 2015   •   23:28
Anul 2015 este unul plin de încercări pe plan internaţional. Un top al posibilelor dezastre globale, realizat de prestigioasa agenţie Bloomberg, a fost prezentat duminică, la emisiunea La ordinea zilei, de la Antena 3.
 
Agenţia Bloomberg a identificat, pentru acest an, mai multe ţări de unde ar putea pleca o nouă criză mondială sau un război.
 
1. Ţările baltice. Regimul Vladimir Putin ar putea încerca să submineze NATO, declanşând revolta minorităţii ruse din Estonia sau Letonia, ori în enclava Kaliningrad, dintre Polonia şi Lituania. Aviaţia rusă a provocat de mai multe ori aviaţia NATO încercând să testeze angajamentul Alianţei de a apăra flancul estic.
 
2. Ucraina. Rebelii pro-ruşi, sprijiniţi de militari ai Moscovei, ar putea încerca să străpungă Ucraina, pentru a crea un coridor spre Crimeea. 
 
3. Marea Chinei. Confruntările militare dintre China şi Japonia escaladează, pentru controlul asupra insulelor Senkaku/Diaoyu. 
 
4. Nigeria. Militanţii islamişti îşi vor intensifica atacurile, încercând să extindă zona unde au instituit un califat în nord-estul ţării. În cazul în care armata preşedintelui Goodluck Jonathan nu reuşeşte să îi învingă pe rebeli, este posibilă izbucnirea unui război civil în ţara africană cu cele mai mari rezerve de petrol.
 
5. Arctica. Creşterea tensiunilor dintre Rusia, SUA, Norvegia, Canada şi Danemarca poate duce la confruntări între flotele celor cinci ţări. Acestea se află în dispută pentru controlul teritoriilor arctice, după ce încălzirea globală a dus la topirea gheţarilor şi face posibilă exploatarea resurselor din zonă.
 
6. Grecia. Căderea guvernului actual şi preluarea puterii de către Opoziţia anti-euro, condusă de liderul extremei stânga, Alexis Tsipras, va genera un şoc la nivel continental. Tsipras refuză plata datoriei externe, iar aplicarea promisiunilor sale electorale ar duce la prăbuşirea eurobondurilor şi o nouă criză euro.
 
7. Siria. Violenţele din Siria se pot extinde în Liban, Iordania şi, cel mai grav, în Turcia, odată cu escaladarea conflictului dintre regimul Assad şi Statul Islamic şi distrugerea opoziţiei moderate din această ţară.
 
8. Israel. O a treia revoltă a palestinienilor împotriva israelienilor poate izbucni după alegerile din luna mai. Violenţele vor creşte fundamentalismul în ambele tabere, atrăgând în conflict militanţi din ţările vecine. Hamas va căuta noi confruntări cu armata israeliană, pentru a-şi creşte influenţa politică în teritoriile palestiniene.  
 
9. Iran. Dacă nu ajunge la un acord cu marile puteri, pentru limitarea programului său nuclear, Iranul ar putea continua dezvoltatea de arme atomice. Statul Israel va acţiona, declanşând un război regional.
 
10. Arabia Saudită. Cel mai mare producător de petrol din lume are un rol-cheie în stabilitatea economiei mondiale. În cazul în care Regele Abdullah, în vârstă de 90 de ani, moare, succesiunea revine prinţului Salman (79 ani). Momentul este critic, pentru că Regatul Saudit atacă Statul Islamic cu lovituri aeriene, în vreme ce mii de cetăţeni saudiţi s-au înscris voluntar în armata ISIS.

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close