Antena 3 CNN Externe Tradiţia Războiului Rece: Submarine nucleare ruseşti, în largul coastelor SUA

Tradiţia Războiului Rece: Submarine nucleare ruseşti, în largul coastelor SUA

Tradiţia Războiului Rece: Submarine nucleare ruseşti, în largul coastelor SUA
Sursa foto: submarin rusesc akula
06 Aug 2009   •   10:21

Rusia a reînviat o tradiţie militară a Războiului Rece, prin desfăşurarea unor submarine nucleare aproape de coasta SUA.
Două submarine Akula au patrulat la 200 de mile de estul coastei americane, dar au rămas la limita apelor internaţionale, arăta Pentagonul. Misiunea, prima de acest gen în ultimii 15 ani, aminteşte de confruntările subacvatice ale Războiului Rece, când SUA şi URSS staţionau frecvent cu submarinele în largul coastelor adversarului pentru a fura secrete militare.
În plus, aceasta este cea mai recentă manifestare într-o serie de măsuri din epoca Războiului Rece. În ultimii doi ani,bombardierele ruseşti au început să patruleze din nou în spaţiul aerian internaţional, forţând de exemplu Royal Air Force din Marea Britanie să ridice avioanele de luptă în aer de câteva zeci de ori. De asemenea, nave ruseşti au efectuat exerciţii aproape de Golful Biscay şi Florida.
James Graybeal, purtător de cuvânt al Comandamentului Nordic american a încercat să minimalizeze evenimentul şi declara că submarinele au fost monitorizate în timpul tranzitului, subliniind că SUA recunoaşte ?dreptul statelor să îşi exercite dreptul la navigaţie în apele internaţionale".
Pe de altă parte, Rusia a condamnat ceea ce a descris a fi o atmosferă de "isterie" creată în jurul acestei patrulări.
"Marina rusă localizează sistematic submarine NATO, inclusiv americane, în imediata apropriere a apelor teritoriale ale Federaţiei Ruse?, arăta un oficial miliatar de la Moscova. ?Drept urmate, orice fel de isterie într-un asemenea caz nu este adecvată."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Razboiul Rece submarin nuclear Pentagon
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close