Antena 3 CNN Externe Unul dintre cei mai căutați traficanți de droguri din lume a fost capturat în Mexic. Este ucigașul celebrului ofițer american anti-drog "Kiki" Camarena

Unul dintre cei mai căutați traficanți de droguri din lume a fost capturat în Mexic. Este ucigașul celebrului ofițer american anti-drog "Kiki" Camarena

”Baronul” mexican al drogurilor Rafael Caro Quintero, aflat pe lista celor mai căutate persoane din SUA, a fost arestat în vestul statului Sinaloa din Mexic, anunță Marina mexicană.

Unul dintre cei mai căutați traficanți de droguri din lume a fost capturat în Mexic. Este ucigașul celebrului ofițer american anti-drog "Kiki" Camarena
Sursa foto: Twitter/ZETATijuana
de Alexandra Ionescu    |    16 Iul 2022   •   11:34

Quintero, acuzat de răpirea, torturarea și uciderea unui agent american de combatere a drogurilor în 1985, a fost reținut în orașul Choix.

Marina a declarat că traficantul a fost găsit în tufișuri de către un câine special antrenat, pe nume Max, notează BBC.

SUA au declarat că vor cere extrădarea imediată a lui Quintero.

"Nu există nicio ascunzătoare pentru nimeni care răpește, torturează și ucide forțele de ordine americane. Suntem profund recunoscători autorităților mexicane pentru capturarea și arestarea lui Rafael Caro Quintero", a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.

Quintero a fost unul dintre cei trei membri fondatori ai puternicului cartel Guadalajara.

El a petrecut 28 de ani în închisoare pentru uciderea fostului agent american Enrique Camarena de la Drug Enforcement Administration (DEA). Crima a tensionat legăturile dintre SUA și Mexic la acea vreme și a fost ecranizată ulterior în serialul Narcos de pe Netflix.

În 2013, un tribunal din Mexic a scurtat pedeapsa de 40 de ani a lui Quintero și l-a eliberat, hotărând că acesta ar fi trebuit să fie judecat de un tribunal statal și nu de un tribunal federal.

Hotărârea a fost ulterior anulată de Curtea Supremă a țării, dar Quintero se ascunsese deja.

Oficialii americani au declarat că acesta s-a întors rapid la traficul de droguri, iar Washingtonul a oferit ulterior 20 de milioane de dolari pentru orice informație care să conducă la capturarea sa.

"Este probabil una dintre cele mai importante capturi din ultimul deceniu”, a declarat Mike Vigil, fostul șef al operațiunilor internaționale ale DEA, citat de Reuters.

Marina mexicană a mai spus că 14 dintre membrii personalului său au murit după ce un elicopter Black Hawk s-a prăbușit în orașul Los Mochis din Sinaloa. O anchetă este în curs de desfășurare - dar nu există niciun indiciu că prăbușirea ar avea legătură cu arestarea lui Quintero, a precizat Marina.

Sursă: Mediafax
×
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close