Antena 3 CNN Externe Traficul aerian din Marea Britanie, închis în baza unor informaţii false

Traficul aerian din Marea Britanie, închis în baza unor informaţii false

Traficul aerian din Marea Britanie, închis în baza unor informaţii false
Sursa foto: nor de cenusa
26 Apr 2010   •   11:57

Pierderi de milioane de lire sterline pentru companiile aeriene şi peste un milion de britanici rămaşi blocaţi în afara ţării. Acestea sunt numai câteva dintre consecinţele negative ale lipsei de informaţii privind norul de cenuşă generat de erupţia vulcanului islandez. Potrivit unor imagini din satelit, teritoriul Marii Britanie nu a fost deloc survolat de norul de cenuşă vulcanică.

Imagini capturate prin satelit demonstrează că cerul a fost liber şi că deasupra Marii Britanicii nu a existat nici un nor de cenuşă, ci numai praf cu o densitate redusă care nu reprezenta nici un fel de pericol pentru aviaţie, informează Daily Mail.

"Este evident că începutul acestei crize a fost reprezentat de o lipsă de date clare. Este de asemenea adevărat că într-o anumită perioadă de timp densitatea norului de cenuşă de deasupra teritoriului Marii Britanii a fost aproape nedetectabilă", a admis directorul Departamentului de navigabilitate, strategie şi politici din cadrul Autorităţii Aviaţiei Civile, Jim McKenna.

Interdicţia de zbor emisă de Serviciul pentru Controlul Traficului Aerian Naţional din Marea Briotanie s-a bazat pe simulări realizate pe computerele Biroului de Meteorologie. Acestea au înfăţişat un nor de cenuşă vulcanică, împins de curenţi de aer la sud de vulcanul islandez Eyjafjallajokull.

Se pare că densitatea maximă a norului de cenuşă a fost de aproximativ 20 de ori mai mică decât nivelul la care specialiştii consideră că securitatea zborului ar fi afectată.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close