Antena 3 CNN Externe Tragedia aviatică de la Smolensk şi implicaţiile acesteia, dezbătute în presa internaţională

Tragedia aviatică de la Smolensk şi implicaţiile acesteia, dezbătute în presa internaţională

Tragedia aviatică de la Smolensk şi implicaţiile acesteia, dezbătute în presa internaţională
Sursa foto: presa
11 Apr 2010   •   14:58

Tragedia aviatică în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei şi alţi 96 oameni, printre care Prima Doamnă a Poloniei, dar şi cei mai importanţi oficiali politici şi militari de la Varşovia, este principalul subiect dezbătut de presa internaţională. Jurnaliştii scriu despre implicaţiile acestei catastrofe pentru Polonia, dar şi despre modul în care ea va influenţa politica în regiune.

Jurnaliştii de la Times citează unii comentatori politici care sunt de părere că tragedia de la Smolensk va avea consecinţe pe termen lung asupra Poloniei, dar şi pentru întreaga regiune. Aceştia spun că moartea principalilor oficiali politici si militari de la Varşovia ar putea avea ca efect schimbarea schimbarea întregii linii în politica poloneză.

Reacţii similare vin şi din partea americanilor de la CNN, care subliniază faptul că, deşi Rusia a declarat zi de doliu naţional mâine, televiziunile locale l-au prezentat pe preşedintele Kaczynsky într-o lumină negativă şi au subliniat atitudinea critică a acestuia faţă de Moscova. În ceea ce priveşte reacţia polonezilor la tragedia care a lovit ţara, CNN citează spusele unei localnice, care rezumă situaţia actuală.

Ştirile despre moartea preşedintelui polonez au fost amplu relatate şi de BBC, care citează presa rusă şi pune tragedia pe seama unei erori de pilotaj . De asemenea, jurnaliştii citează declaraţii legate de starea aeronavei, care, potrivit unor păreri, nu era dintre cele mai bune, dar şi declaraţia directorului general al uzinei Aviakor din Samara care spune că avionul a trecut printr-o revizie completă în luna decembrie a anului trecut şi că era "bun de zbor".

Atât BBC, cât şi reprezentanţii altor instituţii de presă străine vorbesc însă şi despre personalitatea controversata a preşedintelul polonez, care avea un cuvânt greu de spus în politica externă. În mai multe publicaţii se vorbeşte despre atitudinea anti-rusă a preşedintelui polonez şi afinităţile lui faţă de Washington, dar şi despre faptul că preşedintele polonez a reprezentat nu o dată o sursă de tensiune în cadrul Uniunii Europene.

Antena 3




×
Subiecte în articol: Smolensk presa BBC cnn Rusia jurnalisti Polonia
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close